Förflytta dig till innehållet

Att turista i hemlandet

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Turismen växer i snabb takt runtom i världen, också i Finland. Samtidigt som allt fler utlänningar hittar hit ökar också antalet utlandsresor bland finländare, och för tillfället hör vi till de folk som reser mest i världen.

Jag har själv alltid tyckt om att åka till nya länder och reser gärna så ofta jag hinner, helst till ett så exotiskt ställe som möjligt.

Samtidigt har jag nu börjat inse att det finns gott om fina och intressanta ställen och möjligheter också hemma i Finland.

Förra hösten fungerade jag som tutor för utbyteselever vid Åbo Akademi. Jag blev tilldelad en grupp studenter som jag hade som uppgift att hjälpa med olika praktiska saker.

Så fort de kom till Åbo började de göra upp en massa planer på vad de skulle hinna se och göra under sin vistelse i Finland, vilket är exakt vad jag själv skulle göra ifall jag skulle åka utomlands för en längre period.

Till de utländska studenternas planer hörde bland annat att besöka olika städer, till exempel Nådendal och Raumo.

Ivrigt frågade de mig vad jag tyckte om städerna, och jag blev tvungen att erkänna att jag aldrig satt en fot i Raumo och att jag besökt Nådendal senast som femåring.

Följande veckoslut åkte jag till Nådendal med min pojkvän och min rumskompis.

Solen sken och det var mysigt att bara gå runt i den fina gamla stan. Det slog mig att man oftare borde resa inom Finland.

Dessutom passade en tre euros bussbiljett till Nådendal ganska bra in i studerandebudgeten i jämförelse med en trehundra euros flygbiljett utomlands.

För tillfället pågår kampanjen ”100 skäl att semestra i Finland” vars mål är att inspirera finländarna att också resa i hemlandet.

Då jag själv scrollade igenom kampanjens webbsajt hittade jag flera ställen jag gärna skulle besöka och evenemang jag skulle vilja uppleva. Vissa hade jag inte ens hört talas om tidigare.

Finländare reser sist och slutligen redan ganska flitigt i hemlandet.

Samtidigt tror jag att det finns många som inte tänker på att ta reda på vilka besöksmål och sevärdheter som finns i det egna landet.

Själv har jag blivit positivt överraskad av hur många nya ställen man kan se och uppleva redan i sin egen hemstad om man får för sig att kolla upp saken.

Klara Fält
Sommarreporter

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit