Förflytta dig till innehållet

Yle: Flera fall av sexuella trakasserier vid Sibelius-Akademin

ett hus i mörkret

Under de två senaste åren har Sibelius-Akademin utrett sju fall av sexuella trakasserier riktade mot studerande, rapporterar Yle på torsdagen. De senaste fallen är från i år.

Dekanen för Sibelius-Akademin och kommande rektorn för Konstuniversitetet Kaarlo Hildén säger till Yle att sju lärare har varit inblandade i fallen under åren 2018-2020, som alla har lett till åtgärder.

— Dessvärre har vi varit tvungna att ta till straff. Hos oss har vi olika kategorier: man tar saken på tal, anmärkning, muntlig varning, skriftlig varning med varning om uppsägning och uppsägning.

Hildén säger att man varit tvungen att ta till alla kategorier av straff.

Enligt Hildén har man tagit saken på tal i sju fall. Fyra av dessa är nya fall medan tre är gamla fall som skedde för flera år sedan. Tre varningar har getts och en lärare har sagts upp.

Låg tröskel att anmäla

Hildén säger till Yle att han tror att fall av sexuella trakasserier nu kommer fram oftare än tidigare eftersom tröskeln för att anmäla sexuella trakasserier har blivit lägre för universitetsstuderandena. Därför har personer också börjat tala om gamla upplevelser.

Sibelius-Akademin har nolltolerans mot sexuella trakasserier.

Yle Kulttuuricocktail publicerade i onsdags en artikel om hur ledningen vid Sibelius-Akademin förhöll sig till fall av sexuella trakasserier vid universitetet i början av 2000-talet.

De sexuella trakasserierna vid Sibelius-Akademin kom upp till ytan i februari då tidningen Image publicerade en omfattande artikel om saken.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit