600 namn mot sparåtgärder i Kimitoököken – ärendet kommer dock för sent för att behandlas i samband med budgeten

Invånarinitiativet om att stoppa de planerade sparåtgärderna inom köksfunktionen på Kimitoön har samlat totalt drygt 600 namn.
Fysiska namnlistor har funnits i mataffärer runt om på Kimitoön sedan den 26 oktober, medan man på invånarinitiativ.fi har kunnat skriva under sedan den 20 oktober.

Siktet har varit inställt på att fullmäktige ska få ta del av listorna på nästa fullmäktigemöte, som infaller på måndag. Då behandlas budgeten.
Kommunens förvaltningschef Erika Strandberg har tagit emot listorna, och just nu utreds hur de ska presenteras för fullmäktige. Dilemmat handlar om att fullmäktigemötet hålls enbart elektroniskt.
– Namnlistorna ska noteras i fullmäktige och också i protokollet, klargör Strandberg.
Lagen: ska behandlas som skilt ärende
Eftersom mer än två procent av kommunens befolkning tecknat under initiativet säger lagen att det här måste tas till behandling som ett skilt ärende.
– Namninsamlingen hör till budgetärendet, men formellt är det för sent att behandla det som ett skilt ärende, säger Strandberg.
För att ett ärende ska kunna behandlas i fullmäktige bör det nämligen först ha behandlats i kommunstyrelsen.
– Enligt lag måste ärendet behandlas inom sex månader, så det betyder att det tas upp i efterhand, säger Strandberg.
Personligen tänker hon sig att initiativet ändå kan komma att ha betydelse, ifall frågan om köksfunktionen skulle komma upp på nytt.
Kommunstyrelsen backade
Kommunstyrelsen har i slutet av oktober, i samband med budgetdiskussionen, behandlat sparåtgärderna inom köksfunktionen.
Då beslöt man att backa sparförslaget med 100 000 euro, så att kommunen skulle spara 30 000–40 000 euro istället för 130 000–140 000 euro på köksfunktionen. Det här finns nu med i det budgetförslag fullmäktige ska behandla på måndagen.
Det var i somras som Kimitoöns fullmäktige fattade ett principbeslut om att spara in 15 procent på arbetstimmarna i de kommunala köken. Tanken med sparbeslutet är att köken ska ta in 50 procent hel- och halvfabrikat för att spara tid. Kökspersonalen ska istället städa några timmar av sin arbetstid.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.