90 liter soppa går åt i Kimito i dag – ”Lilla Bärta” gör koket effektivare
Med trettio års erfarenhet av soppkok vet damerna på Kimitos Röda Kors-avdelning att de 90 liter soppa man har puttrande i kastrullerna i dag kommer att gå åt.
Det är Hungerdag och i avdelningens lokal på Engelsbyvägen var det aktivitet redan klockan sju på morgonen. Då sattes soppan att puttra för att vara klar vid klockan elva.
Då ÅU:s reporter hälsar på vid tiotiden rör sig redan de första kunderna kring lokalen och undrar när soppan är klar.
Susanne Piekkala och Lena Fabiansson öppnar locket till den rykande ärtsoppan så att doften sprider sig kring halva byn. Det är dags för den sista provsmakningen. De bedömer att lite mer salt är på sin plats.
– Och kanske lite socker också, säger Fabiansson.
De rör runt i den stora kastrullen, smakar på nytt, och nu är de nöjda.
Och visst är det en mycket delikat ärtsoppa – den är nämligen gjord från grunden. Piekkala lade ärterna i blöt redan i går kväll, då hon också passade på att baka limpor till dagens försäljning. Här säljs nämligen också bakverk och ”protto” (rotmos) samt loppisgrejer.
Lilla Bärta är ny
Nytt för i år är det nya fältköket, eller ”soppkanonen” som FRK Åbolands distrikt skaffat. Den heter Lilla Bärta och lånas ut till distriktets avdelningar. Det är premiärkokningen som är på gång.
– I morgon ska den till Pargas, säger Piekkala, som uppskattar att nu kunna koka mer soppa på en gång.
Tidigare har en ännu större del av Hungerdagssoppan kokats hemma i köken.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.