90 tuber Voltaren i dygnet rakt ut i havet – Kakola reningsverk klarar inte av medicinerna
Kvinnan i reklamen har ont i sitt knä men efter att ha smort det med ett smärtstillande gel är hon strax på benen igen.
Att det smärtstillande gelet innehåller miljögiftet diklofenak berättar reklamen förstås inte. Inte heller att miljögiftet hamnar i avloppsvattnet när kvinnan duschar och att få, eller nästan inga avloppsreningsverk renar för vare sig diklofenak eller en lång rad andra läkemedelsrester.
Kakola reningsverk är inget undantag.
Många tror att läkemedlens miljöpåverkan handlar om att läkemedel kastas felaktigt i soporna eller att mediciner hälls ut direkt i avloppet, men det här stämmer inte.
Största delen av läkemedelsresterna hamnar i våra vattendrag i samband med urin och duschvatten.
Ordentlig koll senast för några år sedan
Lagstiftningen förutsätter inte att avloppsvatten analyseras för läkemedelsrester och därför gör man det inte regelbundet vid avloppsreningsverket i Kakola.
Reningsverket har ändå deltagit i undersökningar där man granskat mängden läkemedelsrester som kommer till reningsverket och hur väl de här resterna fångas upp av verket.
En koll med reningsverket visar att läkemedelsrester i avloppsvattnet senast har granskats ordentligt 2016-2017. Den här rapporten visar att en del läkemedel som till exempel diklofenak, metroprololi eller karbamazepin inte alls fångas upp av reningsverket.
Metroprololi finns i hjärtmediciner och karbamazepin i bland annat epilepsimediciner.
Exempel på några läkemedel och hur väl de renas
Citalopram (antidepressivt) 31%
Diklofenak (smärtstillande) 27 %
Hydroklortiazid (blodtrycksmedicin) -27%
Hydrocortison (eksem) 100%
Ibuprofen (febernedsättande) 99%
Karbamatsepin (epilepsimedicin) -2 %
Ketoprofen (smärtstillande) 48 %
Metroprololi (blodtrycksmedicin) -8%
Paracetamol (febernedsättande) 100%
Propranol (betablockerare) -113%
Sotalol (hjärtmedicin) -28%
Trimetsoprim (antibiotika) -49%
I de fall som procentandelen för reningen är negativ betyder det att det aktuella ämnet har reagerat under reningsprocessen eller att mätresultatet i det inkommande avloppsvattnet varit inexakt.
Källa: Kakola avloppsreningsverk
90 tuber Voltaren i dygnet
Enligt mätningarna för några år sedan rinner det ut ungefär 90 gram diklofenak i dygnet från reningsverket.
— Det är samma som att innehållet från 90 stycken tuber 100 grams Voltaren-tuber med 1 procent diklofenak skulle klämmas ut i havet varje dag, förklarar Anna Törnroos-Remes, biträdande professor inom profileringsområdet miljö och marinbiologi.
Det finns ett gränsvärde för hur mycket diklofenak det får finnas i kustvatten i Finland och Sverige och för att vattnet ska ha en god ekologisk status ska det inte finnas mer än 0,01 mg/liter i vattnet.
Enligt den svenska miljöklassificeringen FASS är diklofenaks miljöpåverkan försumbar, men Törnroos-Remes menar att detta definitivt bör ifrågasättas eftersom ämnets inverkan på vattenorganismer generellt och Östersjöarter speciellt har undersökts väldigt lite.
Läkemedlen har samma effekt på människor som på djur
Olika läkemedel påverkar djur och växter på olika sätt men i stort sett är effekterna de samma som de är på människor.
Ångestdämpande gör fiskar övermodiga, antidepressiva leder till beteendestörningar. Diklofenak, ibuprofen och propranol påverkar djurens andning och hur mycket de äter. Hormoner påverkar fertiliteten. Antibiotika bidrar till att bakteriernas motståndskraft ökar.
Trots att avloppsvattenreningen i Finland, jämfört med många andra länders avloppsrening, är på en god nivå är de finländska reningsverken inte byggda för att ta bort läkemedelsrester från avloppsvattnet. De resterna går i värsta fall rakt ut i havet. En del rester binds upp av slam vid reningsverket. Då hamnar resterna istället i jordmånen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.