Tysk Nobelpristagare återvänder till Åbo – började utveckla supermikroskop i BioCity
Temat för årets symposium är biovisualisering, det vill säga sådant som inte kan ses med det blotta ögat.
Symposiet startade i går med ett tal framfört av den tyska fysikern, professor Stefan Hell. Hell tilldelades år 2014 Nobelpriset i kemi för ett supermikroskop som kan studera levande celler i enastående förstoring. Han inledde utvecklingen av mikroskopet på mitten av 1990-talet i BioCity i Åbo.
Hell lyfter tillsammans med professor Gillian Griffith fram vikten av området biovisualisering.
– Våra senaste resultat tyder på att upplösningen kommer att bli ännu bättre, säger Hell.
Hell nämner också flera gånger hur lycklig han är över att få vara i Åbo igen.
Griffith, som är en av världens ledande forskare inom immunologi och cellbiologi, har haft stor nytta av Hells teknik.
– Teknikutvecklingen på området möjliggör sådant man tidigare bara kunde drömma om.
Årets symposium ordnas för 28:e gången. Totalt presenteras 13 toppforskare på den vetenskapliga konferensen. Forskarna förevisar ett brett spektrum av konkreta exempel på hur avancerade tekniker kan användas inom cellforskningen, exempelvis i samband med immunologi, cancerforskning och neurobiologi. Även inom klinisk forskning och diagnostik är de tekniker som demonstreras till stor nytta.
Professor John Eriksson, som är konferensens huvudarrangör och chef för Åbo Bioteknikcentrum, lägger också stor vikt vid teknikens betydelse för vetenskapliga rön och framsteg.
– Biovisualisering är definitivt den viktigaste metodfamiljen inom biomedicinsk forskning. Den inkluderar nya tredimensionella mikroskopitekniker med extremt hög upplösning, berättar han.
Tekniken har möjliggjort utveckling av icke-invasiva metoder för vävnadsavbildning, vilket innebär att man kan ”sikta in sig” på att döda cancerceller utan att förstöra andra organ eller hela immunsystemet.
I samband med symposiet ordnas det en konstutställning i BioCity. Den lokala konstnären Sade Kahra har med hjälp av organisationen Turku Bioimaging samlat vetenskapliga visualiseringar av cancerceller och -vävnader. Kahra har sedan bearbetat visualiseringar till mönster som hon låtit tryckas på tyg som i sin tur blivit klädesplagg. Bildmaterialet har producerats av Guillaume Jacquemet, Annele Sainio och Terhi Helenius.
Utställningen heter ”Wear Your Fear” och verken kan ses mellan den 22 augusti och den 28 september under BioCitys öppettider som är vardagar klockan 7-17.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.