Förflytta dig till innehållet

Pargasborna ville diskutera sälskador och nordisk union med minister Thomas Blomqvist

Carina Holm
Matti Agge ondgjorde sig över sälskadorna som förstör yrkesfisket. Minister Thomas Blomqvist lovade framföra hälsningar till den ansvariga ministern.

Matti Agge ondgjorde sig över sälskadorna som förstör yrkesfisket. Minister Thomas Blomqvist lovade framföra hälsningar till den ansvariga ministern.Carina Holm

Matti Agge ondgjorde sig över sälskadorna som förstör yrkesfisket. Minister Thomas Blomqvist lovade framföra hälsningar till den ansvariga ministern. Foto: Carina Holm


Minister Thomas Blomqvist, SFP, hann knappt innanför dörren i Pargas bibliotek i går på eftermiddagen förrän hans gamla gymnastiklärare från Ekenäs gymnasium ville säga hej och en annan besökare ville diskutera fisket vid våra kuster.
Ett tjugotal personer hade samlats för att höra vad ministern hade att säga om regeringens politik.
– Regeringen beslöt ganska snabbt efter vår första presskonferens i centrumbiblioteket Ode i Helsingfors att vi skulle åka på turné till bibliotek och svara på frågor. Vi ville göra det medan regeringsprogrammet ännu är färskt, så därför gör vi det nu, även om juli inte traditionellt är en månad då man samlas för att diskutera politik, säger Blomqvist.

Thomas Blomqvist, SFP, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet i Pargas bibliotek. Foto: Carina Holm

Satsar på undervisningen

Pargasborna och några besökare från Åbo fick veta att regeringen vill betona undervisningen på alla stadier med återgång till den subjektiva rätten till dagvård och att man också betonar yrkesutbildning och gymnasierna.
– Satsningarna på utbildning gör vi för att vi är övertygade om att det behövs så att Finland kan bli bättre på alla sätt och så att vi kan vara framgångsrika både gällande ekonomi och som nation. Vi behöver en satsning på forskning och innovationer.
Minister Blomqvist lovade också att polisen och rättsväsendet kommer att få mer resurser.
– Jag vet inte hur det är i Pargas, men många upplever att polisens närvaro behöver förstärkas, så att vi får poliser tillräckligt snabbt på plats då det behövs.
Han lyfte också upp regeringsprogrammets starka formuleringar gällande företagsamhet med lokala avtal och att det ska bli lättare för en företagare att anställa sin första arbetstagare.

Viktiga symboler för svenskan

Att Svenska teatern i Helsingfors får status som nationalscen är en viktig symbol för den svenskspråkiga befolkningen, liksom att Vasa centralsjukhus får fullskalig jour och att Folktinget, som bevakar finlandssvenska intressen, får mer pengar.
– När man läser regeringsprogrammet ser att regeringen är medveten om att det behövs särlösningar ibland och att det finns en medvetenhet om den svenskspråkiga problematiken. Den svenska undervisningens särbehov kommer att utvärderas och efter det kommer man att utarbeta ett åtgärdsprogram, säger Blomqvist.
Satsningarna på infrastrukturen är också viktiga för regeringen.
– Det blir 300 miljoner euro till per år för att åtgärda reparationsskulden på vägarna, som ni känner av också i Åboland.

En vårdreform med fokus på social- och hälsovården

Mikael Holmberg, stadsstyrelsens ordförande i Pargas, undrade hur den här regeringens vårdreform skiljer sig från den föregående regeringens.
– Många av partierna som sitter i den här regeringen kritiserade den förra regeringens social- och hälsovårdsreform, svarar Blomqvist. Nu är det enbart social- och hälsovård samt räddningsväsendet som förs över till de nya landskapen. Förra gången tänkte man att över tjugo funktioner skulle föras över.
– Den andra stora skillnaden är att då var den privata sektorns roll mycket större. Nu är det den offentliga sektorn som har ansvaret, vilket gör det lättare med tanke på grundlagen. Men jag har inga illusioner om att det här är en lätt övning.
Samtidigt betonar han att regeringens tanke är att om kommunerna påförs nya uppgifter så ska de åtföljas av finansiering.
– Det ska inte bli dyrare för kommunerna, även om det är en utmaning att få statsandelarna fördelade.
Han säger att det borde bli lättare för kommunerna att andas, ekonomiskt sett, när social- och hälsovården överförs till landskapen. Därför borde det bli lättare för kommunerna att satsa till exempel på utbildningen.

Öppen för att lyssna kring det nordiska samarbetet

Minister Thomas Blomqvist och Anna-Karin Tötterman från SFP i Åbo diskuterar nordiskt samarbete. Foto: Carina Holm


Anna-Karin Tötterman, vice ordförande för SFP i Åbo, undrade vilka nordiska frågor ministern för nordiskt samarbete vill driva.
– Jag är öppen för input. Som bäst kartlägger jag läget inom det nordiska samarbetet för att få kartan klar för mig om vilka utmaningar det finns och vad som snabbt borde åtgärdas och vad som borde åtgärdas på sikt.
Målet är att Norden ska vara världens mest integrerade område och en konkret fråga är ett gemensamt elektroniskt id-bevis som kan användas i alla nordiska länder.
Folke Pahlman sade att han är en stark anhängare av en nordisk union.
– Någon sådan finns inte med i regeringens program. Jag tror att vi kommer långt genom att intensifiera vårt nordiska samarbete, säger Blomqvist.

Sälarna tar kål på yrkesfisket

Matti Agge har fiskat och sålt fisk i 65 år. När han började var den fisk som finländarna åt till hundra procent inhemsk.
– I dag är den inhemska fiskens andel bara nitton procent om man räknar med odlad fisk.
Han ondgjorde sig över sälarna och ville att Finland, liksom Sverige, arbetar för att få bort förbudet mot sälprodukter.
– Sälarna är vårt enda problem. Snart finns det inga yrkesfiskare kvar. Ingen ung vill ta över, för det finns ingen framtidstro för yrkesfiskarna på grund av sälskadorna. Samtidigt är fisket en miljögärning eftersom vi på det sättet får bort fosfor från Östersjön
Minister Blomqvist höll med Agge och betonade sidorna 124–125 i regeringsprogrammet.
– Regeringen vill genom till exempel offentlig upphandling få finländarna att äta mer inhemsk fisk. Vi vill också främja generationsväxlingar inom fisket. Jag ska också föra hälsningarna vidare till den ansvariga ministern.

Ett tjugotal hade kommit till Pargas bibliotek för att lyssna när minister Thomas Blomqvist, SFP, presenterade regeringsprogrammet. Foto: Carina Holm

Inga rasister på gatorna

Kaj Wallenius från Åbo påpekade att Nordiska motståndsrörelsen igen kommer att ordna demonstrationer i Åbo på årsdagen av knivdådet och ville veta vad minister Blomqvist eventuellt kan göra åt att rasister marscherar på våra gator.
— Vårt västerländska rättssamhälle bygger på att alla människor är lika värda. Jag tycker inte om krafter som vill dela in människor i bättre och sämre och på det sättet äventyra det västerländska rättssamhället. I mitt eget ministerskap jobbar jag för att alla människor oavsett kön, tro eller social bakgrund ska ha samma rättigheter, vilket inte längre är självklart i dag i Europa, säger Blomqvist.
Karolina Zilliacus, bibliotekschef i Pargas, säger att initiativet till att ministerturnén skulle besöka just Pargas bibliotek kom från regeringshåll.
– De tog kontakt och jag tycker att det är ett mycket bra initiativ att involvera biblioteken. Biblioteken är ju mötesplatser och en neutral grund.
Hon välkomnar också lokalpolitiker att göra något liknande, inte bara inför val.
Undervisningsminister Li Andersson diskuterade regeringsprogrammet i måndags i Åbo stadsbibliotek.

Ministrarnas biblioteksturné

Regeringsprogrammet offentliggjordes i Helsingfors centrumbibliotek Ode.
Under sommaren reser ministrarna i statsminister Antti Rinnes regering runt i landet för att diskutera regeringsprogrammet med finländarna.
Träffarna är öppna för alla.
Tiotals bibliotek ingår i ministrarnas turné.
Att regeringen har valt just biblioteken beror på att man vill se dem som en hörnsten i den finländska bildningen och som gemensamma mötesplatser.
– Dessutom är bibliotek förknippade med en bra finländsk princip: det vi har till låns ska lämnas tillbaka i gott skick, sade statsminister Antti Rinne när turnén inleddes.
Ministerturnén pågår till och med början av september och avslutas med försvarsminister Antti Kaikkonens besök i biblioteket i Jokela i Tusby.
Diskussionsmötena kan följas i direktsändning på utrikesministeriets Twitterkonto Ulkoministeriö – utrikesministeriet och i sociala medier med hashtaggarna #biblioteksrunda och #kirjastokiertue.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit