Pensionärer på landsbygden har mindre pengar – var tredje har svårt att betala hyran
De som bor på landsbygden har klart lägre inkomster och upplever i något högre grad ekonomiska svårigheter än de som bor i städer.
De ekonomiska skillnaderna syns framför allt i inkomsterna. Var femte pensionär som bor på landsbygden är låginkomsttagare och varannan får folkpension utöver arbetspensionen. Bland pensionärer som bor i städer är endast var tionde låginkomsttagare och endast var fjärde får folkpension.
Läkemedel och hyra
Pensionärer som bor på landsbygden upplever också litet oftare svårigheter att klara sig ekonomiskt än de som bor i städer.
På landsbygden handlar de ekonomiska svårigheterna oftare om läkemedels- och boendekostnader än i städer. Fler än var tredje pensionär på landsbygden har svårt att få ihop till mediciner och hyra, medan bara var fjärde i städerna upplever svårigheter med dessa utgifter.
– Det är lite överraskande att det är svårt att täcka boendeutgifter, eftersom boendeutgifterna på landsbygden är lägre än i städerna. Landsbygdens pensionärer har så mycket lägre inkomster än stadsborna att de upplever att det är svårare att täcka boendeutgifter och överlag klara sig ekonomiskt, säger nationalekonom Satu Nivalainen på Pensionsskyddscentralen i ett pressmeddelande.
Lika nöjda med livet
Pensionärerna på landsbygden är dessutom mera missnöjda med sin ekonomiska ställning. Däremot är de lika nöjda med sina liv som stadsborna.
På landsbygden verkar det alltså finnas faktorer som ökar livstillfredsställelsen och kompenserar för den svagare ekonomin. De som bor på landet bor till exempel oftare i ägarbostäder. Enligt undersökningen finns det ett samband mellan ägarbostad och livstillfredsställelse.
Pensionsskyddscentralens undersökning bygger på en enkät som hösten 2017 besvarades av 2 909 pensionstagare. De som svarade var i åldern 55–85 år och fick ålderspension, sjukpension eller partiell sjukpension.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.