Torkan stör spannmålsskörden – men rågskörden är rekordstor
Sommarens torka försämrar årets spannmålsskörd och frostnätterna i juli ställer till det för årets potatisskörd.
Höstens skördeutsikter är däremot goda för höstsäden, det vill säga höstrågen och höstvetet. Rågskörden förväntas bli den största på närmare trettio år, enligt Naturinstitutet Luke.
— Den uppskattade spannmålsskörden på 3,5 miljarder kilo motsvarar genomsnittet för de senaste fem åren. I fjol var skörden sämst under hela 2000-talet, så årets spannmålsskörd blir ungefär en fjärdedel bättre än den, säger Anneli Partala, överaktuarie på Naturresursinstitutet i ett pressmeddelande.
Torkan i juli försämrade utsikterna för havreskörden jämfört med den tidigare bedömningen från mitten av juli. Variationerna i skörden är stora till och med mellan närliggande åkrar.
Rekordstor rågskörd
Trots att odlingsarealen för råg är minst av de fyra huvudspannmålen i Finland är skörden viktig för de finländska hushållen. Rågskörden uppskattats bli nästan 160 miljoner kilo i år och täcker enligt beräkningarna den inhemska konsumtionen i ett och ett halvt år. Senast 1990 var rågskörden så här stor. Andelen råg av hela spannmålsskörden är cirka fem procent.
Korn är det spannmål som odlas mest i Finland. Kornskörden uppskattas bli nästan 1,5 miljarder kilo och utgör fortfarande mer än 40 procent av hela spannmålsskörden. Havreskörden ser ut att bli genomsnittlig, cirka en miljard kilo.
Rybs- och rapsskörden förväntas däremot bli den sämsta på 40 år.
Minsta potatisskörden på fyra år
Med undantag av tidig potatis har potatisen ännu inte skördats. Odlingsarealen för potatis är lika stor som tidigare, men höstens skörd försämras av frostnätterna i juli eftersom potatisen växer under jorden. Frostnätternas inverkan på skörden klarnar i samband med skörden som börjar i september. Potatisskörden uppskattas bli den tredje minsta på de senaste 30 åren – cirka 550 miljoner kilo.
Naturresursinstitutets skördestatistik i augusti grundar sig på de lokala Pro Agria-centralernas experters bedömningar av sina regioner. Nästa skördestatistik, som bygger på data från gårdarna, publiceras i november. Den slutliga skördestatistiken för i år färdigställs i början av nästa år.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.