Många önskemål för Kalkholmen — båtverksamhet, gästhamn och samarbete
Mats Nurmio, företagsrådgivare i Kimitoön men också Västanfjärdbo, tycker förstås att det är bra om Kalkholmen kommer till aktivare användning. Han berättar att den del av holmen som Tamminen äger består av två fastigheter: den del där huset står och den del där stranden finns.
— Stranden används mycket för att ta upp och lägga i båtar, säger Nurmio och berättar att kommunen då Tamminen köpte fastigheten fick ett tioårigt servitut för stranden.
Ungefär längs med vägen ner till bryggan går rån. Kommunen äger bryggan, där bland annat Eugenia brukar ligga, samt sandplanen till vänster.
Enligt detaljplanen får området där byggnaden står användas till kontorsbyggnad samt småindustri och lager som inte stör miljön. Kommunens sandplan nere vid bryggan är märkt som hamnområde och får användas som småbåts- eller gästhamn.
Brygga vid Klockarudden kunde flytta
Nurmio har en vision om att pontonbryggan som ligger vid Klockarudden en bit bort skulle flyttas till Kalkholmen och där betjäna dem som vill lägga till med båt.
Klockarudden ägs av kommunen men är uthyrd.
Nurmio ser att den lösningen skulle stöda verksamheten i gästbryggan i Lammala by på andra sidan av viken.
— Bybornas förslag är att Klockarudden kunde bli badstrand om båttrafiken koncentrerades hit.
Hoppas på samarbete
Nurmio hoppas att den nya företagaren på Kalkholmen vill samarbeta med Västanfjärds byalag, som utvecklat Kalkholmen de senaste tio åren.
Han tror att den företagare som tar sig an fastigheten, som ligger lite avsides, behöver utveckla något speciellt för att få verksamheten att gå runt här. Som exempel ger han att här kunde finna sett snickeri med skärgårdskoppling – kanske ett företag som bygger bastuelement som kan transporteras ut i skärgården.
Realistiska planer efterlyses
Västanfjärds Byaråds ordförande Max Andersson sade innan nyheten om försäljningen att här på området krävs realistiska planer och tuff marknadsföring, för att locka folk.
Han tycker att verksamheten här borde handla om båtar, och eventuellt kunde det finnas ett sommarcafé.
Gärna skulle han här se ett sjöfartshus, där man kunde samla tavlor och museiföremål samt en fungerande gästhamn med tillhörande service.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.