Helsingfors unirestauranger slutar med nötkött – inga drastiska förändringar i sikte i Åbo
I februari ska nötkött inte längre serveras i studentrestaurangerna Unicafe som ägs av Helsingfors universitets studentkår, rapporterar Helsingin Sanomat.
Förutom att nötköttet försvinner från lunchmenyn, kommer det också tas bort helt från caféprodukter som till exempel bröd. Målet är att allt fler ska välja de vegetariska alternativen.
Använder bara inhemskt kött
Anne Peltonen, restaurangchef på Kåren i Åbo, säger att Helsingfors universitets beslut ligger rätt i tiden.
— Vi kommer åtminstone ännu inte att slopa nötköttet helt, men vi har redan länge använt oss av endast inhemskt kött, uppger Peltonen.
Peltonen tror att många av Kårens kunder skulle ställa sig positiva till ett sådant beslut, men det finns trots allt en hel del som fortfarande äter kött.
— Vi har lite olika profiler på våra restauranger, men alla serverar vegetariska och veganska rätter varje dag, säger Peltonen.
I Vasa följer man efterfrågan
Sune Glader, restaurangchef på Restaurang Alexander vid Åbo Akademi i Vasa, säger att man inte kommer införa några radikala minskningar på nötkött i deras restaurang.
— Vi följer med vad våra studenter vill ha. Det är åtgången som styr, säger Glader.
Andelen vegetariska och veganska rätter har däremot ökat markant på restaurangens lunchmeny de senaste åren. Enligt Glader är det tydligt att ungdomarna är betydligt mer klimatmedvetna i dag än för 15 år sedan.
Om man skulle fatta ett likadant beslut som på Helsingfors universitet, så tror Glader att vissa kunder skulle vara missnöjda.
— Vi ser redan nu att åtgången av makaronilåda med kyckling är mycket sämre än den med nötköttfärs, säger Glader.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.