Forskare: "Endast en tidsfråga tills paketsorteringen automatiseras"
Arbetsmarknadsforskare tror inte på lika utdragna arbetsmarknadstvister efter onsdagens uppgörelse i poststrejken.
– Stuvarnas sympatistrejk på torsdag hade stoppat fartygen i hamnarna. Det satte en hård press på förhandlarna, säger Helander.
Tror du att fler strejker av den här omfattningen är att vänta under vintern?
– Dagens uppgörelse är hoppingivande liksom Industrifackets meddelande att de förestående förhandlingarna om nya kollektivavtal kommer att begränsas huvudsakligen till lönefrågan. Jag tror inte att det blir fler utdragna konflikter av den här typen.
Hur politiserad blev poststrejken?
– Den politiska processen styrde inte förhandlingarna som egentligen gick helt enligt regelboken. Beslutet att kalla in fyra externa utredare var i mitt tycke ett genialiskt förslag, säger Helander.
Automatisering och digitalisering
Cirka 700 paketsorterare vid Posten fick huvudrollen i poststrejken på grund en avyttring som ledde till att de anställda hade flyttats över till ett annat kollektivavtal. Enligt forskaren Otto Kässi vid Näringslivets forskningsinstitut Etla är det endast en tidsfråga tills paketsorteringen kommer att automatiseras vid Posten.
– Risken för att de här jobben försvinner på lång sikt är relativt hög. Ju mer det kostar att producera de här tjänsterna, desto större incitament finns det för arbetsgivaren att utlokalisera eller automatisera paketsorteringen, säger Otto Kässi.
Han får delvis medhåll av forskningskoordinator Merja Kauhanen på Löntagarnas forskningsinstitut.
– En studie som har granskat 32 OECD-länder visade att 14 procent av alla jobb i OECD-länderna hotar att försvinna på grund av automatiseringen och de strukturella omvälvningar som drabbar arbetsmarknaden. I Finland är den här andelen 7 procent, säger Merja Kauhanen.
Det är framför allt rutinjobb som kräver lägre utbildning som är i riskzonen.
– Postens vd har sagt att han vill notera bolaget på börsen och satsa hårt på digitala tjänster. Logistikbranschen står inför massiva förändringar, vilket innebär att fler arbetsmarknadstvister är att vänta, säger Otto Kässi.
Enligt Kässi är det allt fler statsägda postverk som för en dödskamp i den hårda konkurrensen med nya aktörer i branschen.
– Jag har nyligen återvänt från Storbritannien där det lokala posttjänstföretaget har privatiserats. Att ta upp kampen med aktörer som Amazon, Google eller Microsoft är inte lätt.
Skulle egentligen ha varit möjligt att automatisera paket-/postsorteringen till 99% redan för flera år sedan om viljan skulle ha funnits och vågat ta beslutet.
Problemet är att samhället är byggt på gammal grund som vittrar sönder om man inte förnyar hela systemet, som t.ex medborgarlön. Sen kan man diskutera om digitaliseringen/automatiseringen skall beskattas och vad det kan leda till. Tror någon att företagen hålls kvar om maskiner skall beskattas? Finns alltid ”skatteparadis” som lockar till sig företagare att ha sina serverparker placerade. Kanske Finland borde satsa på denna idé med tanke på svalt klimat och därmed sänker kostnaderna för kylning innan t.ex Sverige eller Norge gör det 🙂
Det som är mer oroande över digitaliseringen är något som har pågått länge redan och det är insamlingen av information och kartläggning av folks vanor och ännu värre enligt tro och politiska åsikter. Google och Amazon kartlägger för sitt bästa, men när myndigheter och staten börjar kartlägga medborgarna så är det värre. Snart snokar t.ex FPA och försäkringsbolagen i ens sjukhistoria och vad kan konsumerar och nekar en ersättningar i framtiden pga. t.ex ”fel” livsstil eller x% risk att insjukna i y-sjukdom.