Tuiskus snusande stoppar knarkhandeln i Åbo fängelse
Fängelsehunden Tuisku möter mig vid säkerhetskontrollen till Åbo fängelse. Den visar ändå inget intresse för mig utan sitter lydigt vid hundföraren Vesa Laaksos sida och väntar på order.
Den snart treåriga labrador retrievern började skolas till fängelsehund när hon var åtta veckor gammal.
Efter drygt ett års skolning genomförde hon slutgranskningen vid polisens hundskola i Tavastehus. Nu har hon jobbat i Åbo fängelse i snart två år.
Att lära en hund att bli en duktig tjänstehund kräver både tid och tålamod, säger Laakso.
– Också hundar kan ha dåliga dagar. Då kan man inte straffa hunden eller skälla ut den, utan i stället hitta på en annan sorts övning. Skolningen handlar mycket om att leka.
— Trots att vi letar efter farliga substanser som narkotika är letandet lekfullt. Hunden förstår inte att den utför en viktig samhällelig uppgift.
Vid inskolningen är det viktigaste att lära Tuisku skilja på hundgodis och narkotika, säger Laakso.
– Det gäller att lära hunden att känna igen dofter och markera då den hittar det den letar efter. När den hittat rätt vet den att den får en belöning och den kan göra underverk.
– Nackdelen är att den ibland kan luras för att få belöningen, så det gäller att vara observant.
Tuiskus främsta uppgift är att leta efter narkotika och andra förbjudna substanser både inne i fängelset och hos besökare.
Tuisku snusar också på postförsändelser, varor och kläder som anhöriga eller vänner hämtar till internerna.
Några exakta siffror på vad eller hur stora mängder knark eller mediciner som Tuisku hittar vill Laakso inte säga, men med tanke på att 80–90 procent av fångarna har missbrukarproblem så är det klart att det rör sig en hel del förbjudna ämnen innanför murarna.
Laakso skickar frågan vidare till fängelsedirektör Juhani Järvi.
– Det varierar, men Tuisku gör regelbundna fynd. Ibland kan det röra sig om bara något gram som har gömts under ett frimärke, i bland kan det vara en större försändelse som kommer i ett paket.
– Tuisku utför ett viktigt preventivt arbete som har stor betydelse för säkerheten inne i fängelset, säger Järvi.
Tuisku är i gång dagligen och Laakso strävar efter att göra regelbundna rundor och inte bara stickprov. Tuisku snusar på besökare och fångar som återvänder från permissioner.
Hon snusar i fängelsets allmänna utrymmen och i celler. I allmänhet fungerar samarbetet med fångarna bra, säger Laakso.
– Det går inte till som på film att vi stormar in i cellen. Vi berättar att vi kommer och vad som ska hända. Fångarna känner till hur vi arbetar och har de ingenting att dölja kan det vara trevligt för dem att Tuisku kommer och hälsar på och ger dem ett avbrott i vardagen.
De första fängelsehundarna började jobba i Kakola och Åbo länsfängelse år 2003. Laakso har jobbat som fångvaktare nästan lika länge, men det var först för tio år sedan han officiellt blev hundförare efter att hans företrädare hade gått i pension.
Nu är han och Tuisku oskiljaktiga.
– Vi är tillsammans 24 timmar i dygnet, utom om jag åker på semester någonstans längre bort. Skolningen pågår hela tiden och man gör det inte under normal arbetstid. Det är mera som en hobby.
Som bäst skolas en nio månader gammal valp till fängelsehund. När den klarat av slutgranskningen börjar den jobba i par med Tuisku.
Det är Finlands kennelklubb som utser Årets tjänstehundar. Det var andra året i rad som Tuisku vann titeln Årets fängelsehund.
Se Kennelklubbens video av fängelsehunden Tuisku ( på finska)
LÄS OCKSÅ:
United Brotherhood styr Åbo fängelse genom utpressning och hot om våld
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.