Förflytta dig till innehållet

Åklagaren yrkar på sex månaders fängelse för hotelser mot Ohisalo

Mikael Sjövall/SPT
Helsingfors tingsrätt inledde på tisdagen behandlingen av ett rättsfall där en 30-årig man har hotat inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna).

”Jag kunde inte veta om någon skulle omsätta de här hotelserna i praktiken eller inte.”

Maria Ohisalo, inrikesminister

Statsåklagaren yrkar på sex månaders villkorligt fängelse för den 30-årige man som laddade upfp hotfulla bilder på inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) på det sociala nätverket Instagram i oktober.

Den åtalade mannen hotade bland annat bomba Inrikesministeriet och polisstationen i Böle. Helsingfors tingsrätt inledde behandlingen av rättsfallet på tisdagen.

— Vi har väckt åtal mot mannen för olaga hot, ärekränkning och olaglig användning av polisens emblem, säger statsåklagare Mika Appelsin.

Enligt åklagarens stämningsansökan har den åtalade mannen bland annat publicerat en bild på inrikesminister Maria Ohisalo så att hennes ansikte är inramat av kikarsiktet på ett skjutvapen. Inlägget publicerades under pseudonymen ”Bassetiini” på Instagram.

I bildtexten hade mannen skrivit: ”Ohisalo är en ynkrygg och det är i sista hand hon som svarar för polisens brottslighet. Jag måste säkert börja jaga den där kärringen.”

Detta har hänt

En 30-årig man hotade inrikesminister Maria Ohisalo på Instagram den 4 och 9 oktober.

Mannen hotade förfölja Ohisalo, bomba polisstationen i Böle och skicka en brevbomb till Inrikesministeriet.

Enligt den åtalade mannen har Ohisalo och de finska myndigheterna inte gjort tillräckligt för att utreda polisvåldet och annan polisbrottslighet.

Mannen publicerade största delen av sina hotelser under pseudonymen ”Bassetiini” på Instagram, men skrev även kommentarer på polisens och Ohisalos Instagram-konton.

Statsåklagaren yrkar på sex månaders villkorligt fängelse för olaga hot och böter för ärekränkning och olaglig användning av polisens emblem.

Hotade spränga Böle polisstation

”Den åtalade har visat beslutsamhet i sina hotelser.”

Advokat Markku Fredman

Den åtalade har därtill sagt sig gå i en skola där han lär sig tillverka bomber. ”Då jag blir utexaminerad kan jag förverkliga vad som helst. Jag skickar även ett paket till Inrikesministeriet”, skrev han.

Den åtalade drivs av ett djupt hat mot polisen. Han är övertygad om att myndigheterna inte lyfter ett finger för att utreda polisvåld eller andra oegentligheter inom poliskåren.

”Polisen har i flera år underlåtit att undersöka sin egen brottslighet. Måste jag gasa dem eller köra en bomblångtradare invid väggen till Böle polisstation och spränga sönder halva byggnaden innan de fattar galoppen”, skrev mannen i kommentarfältet på Ohisalos Instagram-konto.

Ohisalo har för närvarande 31 400 följare på Instagram, vilket innebär att kommentarerna har fått stor synlighet.

— Den åtalade har visat beslutsamhet i sina hotelser. Han har även fortsatt med sina hot genom att skriva ”Döda Ohisalo” på väggen i häktet under pågående polisutredning, säger Ohisalos advokat Markku Fredman.

Viktigt rättsfall drar upp gränser

Enligt statsåklaren går våldsförhärligandet som en röd tråd genom alla de uppdateringar som har granskats. Åklagaren anser att Ohisalo har haft skäl att vara orolig för sin säkerhet efter att hon har sett de hotfulla uppdateringarna på Instagram.

— Det här var första gången som min säkerhet hotades så här konkret. Jag tvingades överväga om jag kunde gå ut och jogga ensam eller inte. Jag kunde inte veta om någon skulle omsätta de här hotelserna i praktiken eller inte, säger inrikesminister Maria Ohisalo som deltog i rättegången via en videoförbindelse.

kvinna med munskyddHenri Forss/SPT
Åklagaren anser att Ohisalo har haft skäl att vara orolig för sin säkerhet efter att hon har sett de hotfulla uppdateringarna på Instagram. Foto: SPT/Henri Forss

Enligt advokat Markku Fredman har rättegången stor tyngd eftersom den avgör spelreglerna för framtida verbala angrepp i sociala medier.

— Hotelserna har riktats mot den offentliga makten och inrikesministern. Frågan har därför större samhällelig betydelse. Det handlar om gränslinjerna för vad som utgör ett olaga hot, säger Fredman.

Han får medhåll av statsåklagare Mika Appelsin.

— Det finns ett motsvarande fall som har behandlats av Högsta domstolen 2013, men i det fallet kände de berörda ministrarna inte till alla hotelser eftersom de snappades upp av polisen. På det sättet är det här fallet unikt eftersom hotelserna har publicerats på Ohisalos Instagram-konto, säger Appelsin.

Den åtalade 30-årige mannen var ångerköpt i tingsrätten på tisdagen, men bestrider att han skulle ha gjort sig skyldig till olaga hot.

— Jag är ledsen över mina osakliga meddelanden. Jag mådde så dåligt när jag skrev dem. Jag ville bara göra Ohisalo uppmärksam på problemet med polisvåldet. Polisen har förstört mitt liv och min tro på rättssamhället, säger han.

Tingsrätten ger sin dom i rättsfallet den 1 december. Den åtalade mannen försattes på fri fot i väntan på domen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit