Nio överväger flytt till sommarstugan på Kimitoön – kartläggningssedel aktiverar
För Kimitoöns kommuns inflyttningskampanj är den främsta målgruppen just nu fritidsbor. Ett alternativ för dem är att ändra sommarstugan till ett permanent boende, vilket kan vara en komplicerad process.
Från början av året tog kommunen i bruk en så kallad kartläggningssedel, riktad till dem som överväger alternativet. Värdet på den är 500 euro och den kan användas till att anlita en behörig planerare.
Planeraren utreder vilka åtgärder och vilken typ av bygglov som krävs för att stugan ska få godkännande som permanent boende. Kriterier som bör uppfyllas kan handla om allt från vatten- och avloppsarrangemang och vägförbindelse till värmeisolering och brandsäkerhet.
– Sedeln underlättar både för fastighetsägaren och för kommunen, eftersom en sakkunnig då gjort klart vilka åtgärder som krävs för det nya användningsändamålet. Sedeln är ett lätt sätt att kolla förutsättningarna, förklarar företagsrådgivare Mats Nurmio, som håller i trådarna för det här.
Äldre kan tänka sig flytta
År 2021 har kommunen budgeterat för tjugo sedlar, och på Nurmios lista finns nio personer som anmält intresse inom två månader.
Noggrannare info om de intresserade har Nurmio inte, men han kan i alla fall säga så mycket att det är äldre personer det handlar om, och knappast några barnfamiljer alls.
– Till exempel kan det vara någon som haft stuga här länge och tidigare funderat på att flytta. Sedeln har aktiverat dem.
Nio ser man som ett okej resultat.
– Men ser man till att 3 000 stugor här ägs av icke Kimitoöbor, så är nio inte så många. Vi förväntar oss nog att alla sedlarna går åt, säger Nurmio.
Under 2020 ökade antalet fastighetsägare som anhöll om undantagslov för att ändra sitt fritidshus på Kimitoön till permanent bostad från tidigare cirka fem per år till mer än tio.
Distanstrenden ger medvind
Även Nurmio tror på att Kimitoön är en ypperlig plats för distansarbete och att den diskussionen ger inflyttningen en skjuts.
– Att jobba på distans för att åka en eller två gånger i veckan till Åbo, Helsingfors eller Tammerfors är inga problem. Dessutom har vi miljön på vår sida – här finns utrymme.
Sedeln är dock inte till för fritidshusägare på öar utan förbindelse, eftersom kommunen då skulle bli skyldig att ordna med en sådan.
Några beslut om att fortsätta satsningen finns inte, men Nurmio ser det som troligt ifall årets sedlar går åt.
Fler kommuner vill ta efter
Vid Kimitoöns kommun känner man inte till att någon annan skulle tillämpa ett liknande sedelsystem.
Nurmio kan dock berätta att två kommuner inifrån landet hört av sig och vill kopiera Kimitoöns idé med kartläggningssedeln.
Så här går det till
- Ansök om en sedel och använd den till att anlita en behörig planerare. Planeraren utser du själv.
- Planeraren utreder vilka åtgärder som krävs för fastighetens nya användningsändamål.
- Man har sex månader på sig: under den tiden ska planläggaren göra sitt jobb. Kommunen vill sedan ha planläggarens utlåtande, och efter det går sedelns värde till fastighetsägaren.
- Det finns inget krav på att fastighetsägaren efter det här måste ändra stugan till fast bostad.
- Ansökan om lov (t.ex. bygglov eller undantagsbeslut) lämnas in.
- De åtgärder som krävs utförs och sedan är det aktuellt med adressändring.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.