Svårt coronaläge kräver tydlig strategi – ”Den politiska ledningen måste visa var den står”
Coronaläget har förvärrats snabbt, samtidigt som många politiker är på semester. Är regeringen tillräckligt stark i sitt ledarskap? Professor emeritus Ari Salminen, expert på offentligt ledarskap vid Vasa universitet, är tveksam.
– Den bild man får är att regeringen inte har särskilt bråttom med att ta tag i problemet.
– Situationen har tagit en tvärvändning mot det värre. Då är det den politiska ledningens uppgift att snabbt avläsa situationen och se till att de dåliga tecknen inte blir varaktiga. Man måste ta kontroll och visa var man står, säger Ari Salminen.
Det finns tecken på att den politiska ledningens reaktionsförmåga försämrats, säger Salminen.
Han säger ändå att regeringen inte stått inför någon lätt situation. Allt det man förväntade sig på våren visade sig plötsligt inte stämma.
– Speciellt om verkligheten inte motsvarar förväntningarna krävs att man rappt och tydligt tar kommando, oberoende om man har semester eller inte.
För nya situationer krävs nya tillvägagångssätt, säger han. Ansvaret får inte överlämnas till kommunerna eller Institutet för hälsa och välfärd.
Det gäller för den politiska ledningen att axla sitt ansvar i stället för att förklara sig. Att läget här är bättre än på andra håll i Europa är en klen tröst i den nuvarande situationen, säger han.
Kräver klara besked
Speciellt i kristider betonar Ari Salminen den politiska ledningens roll i förhållande till den offentliga förvaltningens tjänstemän och experter. Han anser att arbetsfördelningen ibland blivit luddig.
Det är en relativt ny företeelse att experter från till exempel Institutet för hälsa och välfärd har en riktgivande roll, och det kan leda till oklara situationer. Hur ska medborgarna veta vad som gäller?
– Experter borde inte ta ställning till de strategiska linjerna. Det är viktigt att arbetsfördelningen hålls intakt och beslutsfattandet om de strategiska linjerna görs av den politiska ledningen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.