Förflytta dig till innehållet

Västanfjärdbördige Tom Granqvist fixar it i jordbävningsdrabbade Haiti

:rik Finskas
Man jobbar med teknisk utrustning på ett tak. PÅ sig har han en röd väst

På plats i jordbävningsdrabbade Haiti just nu är Tom Granqvist, på uppdrag av Finlands Röda Kors.

ÅU når honom vid den finländska arbetsdagens slut, då dagen i Haiti nyss har startat.

Hemma i Finland är Granqvist bosatt i Lovisa, men kommer ursprungligen från Västanfjärd.

Den 19 augusti lämnade Granqvist Finland och han nådde Haiti den 21 augusti, en vecka efter den förödande jordbävningen.

Över 12 000 har skadats och 2 000 har dött (källa BBC).

Granqvist är stationerad i Camp-Perrin, som ligger i Sud – ett av de värst drabbade departementen i Haiti. Uppdraget väntas räcka i fem till sex veckor.

Man som fotat sig själv och andra passagerare i en bilTom Granqvist
Tom Granqvist i bilen är vi på väg från Port-Salut i södra Haiti till Camp-Perrain där teamet nu är stationerat. I baksätet syns kollegan Erik Finskas.

Vad är det mest givande med uppdraget?

– Jag får använda hela min repertoar av kunskaper för att hjälpa dem som har det värst. Här kommer man in i en väldigt omväxlande situation och samarbetar direkt med folk till exempel från Holland, Belgien och Frankrike. Samhörigheten känns belönande.

Granqvists arbete i Camp-Perrin går ut på att stödja hjälparbetarna med tekniska lösningar i deras arbete.

– De behöver kunna kommunicera på olika sätt, som till exempel att rapportera, ringa och ringa videosamtal.

Vid Haitis rödakorsorganisation använder man sig också av VHF-radionätverk, vilket Granqvists team också finns som stöd för.

Utmaningen i arbetet här är enligt Granqvist dels att få till pålitliga uppkopplingar, dels det faktum att man sällan jobbar från ett enda ställe.

– Vi brukar bygga upp en bas, dit hjälparbetarna återvänder på kvällen.

Har sett katastrofens spår

Granqvist hör alltså inte till de FRK-teamen som åker ut på fältet varje dag, men han har sett katastrofens spår i raserade byggnader.

– Haitierna har drabbats av jordbävningar tidigare och tropiska stormar. Folk här har en förmåga att resa sig igen, medan myndigheterna inte har det.

Granqvist leder sitt trepersonersteam i Camp-Perrin, dit en annan it-expert från Finland hör, samt en haitier från Amerikas Röda Kors.

Delar hus med annat team

För sin personal har Röda Korset hyrt ett hus, med inhägnad och port.

It-teamet delar hus med det så kallade relief-teamet, vars uppgift är att se till att lokalbefolkningen får tag i de förnödenheter den behöver. För teamet under samma tak har Granqvist installerat trådlöst internet.

man på ett tak med teknisk utrustningErik Finskas
Installation av satellitmodem i Haiti. Tom Granqvist på bilden.

Även om Granqvist inte jobbar med den hjälpbehövande lokalbefolkningen, kommer han i kontakt med haitier genom det lokala Röda Korset.

– Jag jobbar med att stärka den lokala organisationens kapacitet. De lokala hjälparbetarna är ju alltid först på plats då det händer något. Jag uppdaterar deras kunskaper för kommande behov.

Uppvuxen med FRK

Att åka i väg på FRK-uppdrag är inget nytt för Granqvist. Han har tidigare besökt till exempel Sierra Leone under epidemier som kolera och ebola och Somaliland. Efter den tropiska cyklonen Idai var han på plats i Mosambique.

Granqvist finns med i den personalreserv av yrkesfolk som Finlands Röda Kors upprätthåller och hade möjlighet att åka i väg till Haiti då han blev tillfrågad. Två veckor innan hade han kommit hem från ett EU-uppdrag i Somalia.

Reserven stöder både den egna och den internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsens förmåga att svara på humanitära behov.

– Jag har växt upp med FRK, mina morföräldrar var aktiva. Jag började som frivillig i hemlandet och en sak ledde till en annan. I det här arbetet får jag utmana mig själv, jobba med nya saker och så får jag hjälpa de mesta utsatta.

Granqvist har jobbat som ingenjör inom it-branschen i mer än tio år både i Finland och utomlands.

Han rekommenderar även andra att ansluta sig till FRK:s reserv.

– Många har bilden att det bara är sjukvårdspersonal som åker i väg, men det behövs också folk inom till exempel el, vatten, it, information, rapportering och ekonomi.

Man grejar med ledningarErik Finskas
Som FRK-medarbetare i Haiti får Tom Granqvist använda alla sina kunskaper.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit