Förflytta dig till innehållet

Försvaret sågar åklagarens alla yrkanden i Åland Post-rättegången

Tullen/SPT
Läkemedel i olika förpackningar.
Åtalspunkterna mot de sex enskilda svarande, däribland vd Henrik Lundberg, är smuggling, grovt skattebedrägeri och grovt dopningsbrott. Bilden har inget med artikeln att göra.

När Åland Post förtullade varorna från Authentic Produce Limited lade de in vilseledande varukoder för att undvika restriktioner och tull.

Bland annat detta hävdade åklagaren i Åland Post-rättegången under onsdagen.

– Åklagarens bevis är antaganden. Inga brott har begåtts, menade försvaret.

Åklagaren, specialiståklagare Elisabeth Stenman-Haltia, tillsammans med landskapsåklagare Peter Rikberg tryckte i sin sakframställan på att Åland Post anmält sig som deklarant av produkterna från Authentic Produce Limited (APL).

— Som deklarant kan Åland Post göra momsavdrag i sin bokföring och får därigenom en ekonomisk fördel. Men Åland Post tar samtidigt på sig ansvaret för förtullningarna och för att den information som ges till tullen är korrekt, sa Elisabeth Stenman-Haltia.

— Åland Post bör känna till vilka regler som gäller för att importera kosttillskott och foder. Åland Post har inte tillstånd att importera eller exportera läkemedel, och har inte ansökt om tillstånd från Läkemedelsverket att distribuera dessa läkemedel.

Tillit

Åklagaren lyfte även fram att Åland Post är så kallad EDI-kund hos tullen, vilket gör att de kan sköta sina förtullningar själva via tullens system.

— Systemet baserar sig på tillit. Tanken är att kunden ger rätta uppgifter och att tullen inte ska behöva granska varje förtullning. Förtullningarna har gjorts med felaktiga varukoder, vilket gjort att tullen inte haft orsak att ifrågasätta produkterna, sa Elisabeth Stenman-Haltia.

Åtalspunkterna mot de sex enskilda svarande, däribland vd Henrik Lundberg, är smuggling, grovt skattebedrägeri och grovt dopningsbrott. Enda åtalspunkt mot Åland Post Ab som juridisk person är smuggling.

Åklagaren konstaterar att straffansvar för juridisk person kan inte aktualiseras för de andra åtalspunkterna. Yrkandet om ekonomisk vinning och om samfundsbot baserar sig på åtalet om smuggling.

Åklagaren yrkar på att Åland Post döms till att förverka drygt 1,4 miljoner euro till staten för den ekonomiska fördel som brottet berett, liksom även brottsredskapen (läkemedel, kosttillskott, foder). Vidare yrkar åklagaren på att Henrik Lundberg ges näringsförbud i minst fyra år, att bolaget betalar en samfundsbot på 200 000 euro, samt att de sex åtalade personerna döms till villkorliga fängelsestraff.

Nollsummespel

— Vi bestrider samtliga yrkanden.

Det sa advokat Charlotta Sandell, ombud för Åland Post och Henrik Lundberg, i sin sakframställan. Hon yrkade i stället på att tingsrätten skulle förkasta alla åtalspunkter och ålägga finska staten att ersätta Henrik Lundbergs rättegångskostnader. Hon hävdade också att Åland Post inte tjänat något på momsupplägget.

— Det är ett nollsummespel, det ger ingen vinning för bolaget.

Arrangemanget med APL byggde på så kallad tredjepartslogistik. Åland Post tog emot varorna från APL, men tog aldrig över äganderätten.

— Åland Post ansvarar inte för kundens varor, sa Charlotta Sandell.

Hon hävdade även att Åland Post fått klartecken av tullen att sköta förtullningarna på det sätt som de gjorde, att Åland Post skickat en skriftlig redogörelse över hur de gick till väga, och att tullen inte hade gett någon respons. Detta inträffade våren 2015. Hösten 2016 gjorde tullen sitt första beslag.

— Men varken Åland Post eller Henrik Lundberg fick något protokoll över beslaget. De visste inte att de var misstänkta för brott förrän de fick en kallelse till tingsrätten, sa Charlotta Sandell.

Ytterligare ett beslag görs i mars 2017 och ett tredje på hösten 2017, då tullen går in med beväpnad personal och flertalet Åland Post-anställda frihetsberövas.

Specifika ansvarsområden

Enligt försvaret är åklagarens gärningsbeskrivning alltför svepande.

— Vad anser de att respektive svarande de facto har gjort? De har alla specifika ansvarsområden, och det framgår inte i gärningsbeskrivningen att det funnits ett samförstånd, ett gemensamt agerande.

Vad gäller de felaktiga varukoderna argumenterade Charlotta Sandell att det bara är förtullarna som kan lägga in varukoder, inte vd eller någon affärsområdeschef. Hon hävdade också att det trots allt bara rörde sig om 39 förtullningar. De fel som förekommit berodde bland annat på bristfälliga förtullningsunderlag och felaktig rådgivning från tullen.

— Läkemedelsverket och tullen har inte alltid själva varit ense, så hur ska förtullarna veta vilken varukod som är den rätta?

Den samfundsbot på 200 000 euro som åklagaren yrkar på beskrev Charlotta Sandell som alldeles för hög och oförenlig med praxis. Hon summerade att Åland Post inte har erhållit någon ekonomisk vinning, och inte heller sparat in några kostnader genom sitt agerande.

— Inget brott har begåtts. Vi har här ett felaktigt, hypotetiskt kausalsamband mellan påstått brott och påstådd vinning.

Rättegången pågår veckan ut och fortsätter nästa vecka.

Susanna Skogberg/Nya Åland/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit