Matsvinnsveckan är här – hushållen står för det största matsvinnet
På måndag börjar kampanjen Matsvinnsveckan vars syfte är att sprida information om hur man kan minska på mängden mat som går till spillo.
Enligt Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter (MTK) slänger en familj på fyra personer årligen bort mat för upp till 500 euro.
– Största delen av matavfallet i hushållen skulle kunna undvikas genom att bättre framsynthet, planering eller genom att förvara maten korrekt, säger Heidi Siivonen, expert inom livsmedelsmarknaden vid förbundet, i ett pressmeddelande.
MTK skriver att matsvinn uppstår i livsmedelskedjans alla skeden, men allra mest i hushållen. Årligen slänger finländska hushåll totalt över 100 miljoner kilogram mat i soptunnan.
Matsvinnsveckan arrangeras av tidningen Kuluttaja. Den första Matsvinnsveckan i Finland arrangerades år 2013.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.