Förflytta dig till innehållet

Matsvinnsveckan är här – hushållen står för det största matsvinnet

Sofia Westerholm/SPT
Kyckling, bröd, bananer och andra livsmedel.
Årligen slänger finländska hushåll totalt över 100 miljoner kilogram mat i soptunnan.

På måndag börjar kampanjen Matsvinnsveckan vars syfte är att sprida information om hur man kan minska på mängden mat som går till spillo.

Enligt Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter (MTK) slänger en familj på fyra personer årligen bort mat för upp till 500 euro.

– Största delen av matavfallet i hushållen skulle kunna undvikas genom att bättre framsynthet, planering eller genom att förvara maten korrekt, säger Heidi Siivonen, expert inom livsmedelsmarknaden vid förbundet, i ett pressmeddelande.

MTK skriver att matsvinn uppstår i livsmedelskedjans alla skeden, men allra mest i hushållen. Årligen slänger finländska hushåll totalt över 100 miljoner kilogram mat i soptunnan.

Matsvinnsveckan arrangeras av tidningen Kuluttaja. Den första Matsvinnsveckan i Finland arrangerades år 2013.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit