Svenskt familjecenter kan byggas i anslutning till nya S:t Olofskolan
Ett nytt förslag har seglat upp på agendan i samband med att S:t Olofskolan i Åbo ska få nya och större lokaler: ett svenskspråkigt familjecenter kunde byggas i anslutning till högstadiet.
I och med social- och hälsovårdsreformen övergår ansvaret för social- och hälsovårdstjänster från kommunerna till det nya välfärdsområdet.
Det innebär att dessa tjänster kan samordnas över kommungränserna på ett annat sätt än tidigare. Man har beslutat att det ska grundas så kallade familjecenter i Åbo i välfärdsområdets regi och förslaget är att det också ska komma ett eget svenskspråkigt familjecenter.
”Också barnskyddet under samma tak”
Nu utreds om det lämpligaste alternativet skulle vara att bygga centret i samband med att S:t Olofskolan får ett nytt skolhus.
I familjecentret skulle i första hand skolhälsovården och skolpsykologer och -kuratorer finnas. I den nya social- och hälsovårdsreformen beslöts det att skolpsykologer och kuratorer övergår till välfärdsområdet, men fortsätter att fysiskt att finnas kvar i skolorna.
Planerna på ett svenskspråkigt familjecenter är ännu helt i början och många frågor är öppna.
Liliane Kjellman, direktör för den svenskspråkiga fostran och utbildningen i Åbo, säger att hon gärna skulle se att också barnskyddet skulle ha en kontaktperson i det nya familjecentret.
– Det finns väldigt många barn och ungdomar från kranskommunerna som går i skola i Åbo och det skulle vara enklare att samarbeta om välfärdsområdet också skulle ha en svenskspråkig representant för barnskyddet och socialen i det nya familjecentret, säger Kjellman.
Alla svenskspråkiga högstadieelever i Åboregionen, samt många av grannkommunernas lågstadieelever och studerande på andra stadiet, går i skola i Åbo.
Fyra förslag för var skolan ska stå
S:t Olofskolans nuvarande skolhus på Klostergatan bredvid Samppalinnaparken är i dåligt skick och för liten. Förslaget är att bygga ett helt nytt skolhus, antingen på samma plats som det gamla skolhuset eller på någon annan plats.
Tre alternativ till den nuvarande platsen har framförts: 1) Österlånggatan 45 där Samppalinnan koulu nu finns, 2) den tomma tomten i hörnet av Ursinsgatan och Eriksgatan eller 3) på parkeringsplatsen framför Turun klassillinen lukio i hörnet av Slottsgatan och Eskilsgatan.
I behovsutredningen som staden gjort konstateras att S:t Olofskolan behöver ett skolhus som är ungefär en fjärdedel större än det nuvarande. Det handlar om 1.800 tilläggskvadratmeter. Ett eventuellt familjecenter i anslutning till det nya skolhuset skulle inte nämnvärt öka byggmassan.
– Det skulle handla om max 100 kvadratmeter till, säger Kjellman.
S:t Karins vill fortsätta skicka elever till Åbo
S:t Karins bildningsnämnd har meddelat att de vill fortsätta skicka sina högstadieelever till Åbo och behovsutredningen utgår från ett fortsatt samarbete med S:t Karins.
På mötet på onsdag beslutar nämnden om att godkänna behovsutredningen. Först i ett senare skede tas beslut om den slutgiltiga platsen för det nya skolhuset.
Timo Jalonen , bildningsdirektör vid Åbo stad, säger att på grund av att S:t Olofskolans nuvarande plats är väldigt trång behöver man utreda platsen för det kommande skolhuset ytterligare.
Synd om min gamla skola skall rivas. Beundrade alltid de ljusa stora aulorna, breda trapporna och i synnerhet matsalen på första plan med utsikt över hela gården. Och pelarna, som bar den delen av byggnaden där de flesta klassrummen fanns i två våningar gjorde att skolgården kändes stor.
Fint planerat i tiderna. Men tidens tand har väl nött på byggnaden. Har ju inte varit där på 50 år..