Myggexperten: Var och ens ensak om man använder kontroversiellt myggmedel – här är hans bästa tips för att slippa flygfäna
Insektsforskaren Reima Leinonen har knep för att minska på myggorna i trädgården.
Det finns ungefär lika mycket myggor i år som förra sommaren, säger Leinonen som jobbar vid NTM-centralen i Kajanaland och ses som ett ”myggproffs”.
– Vi kan inte räkna myggor eller veta med säkerhet hur mycket det finns, men det ser ut att vara ungefär lika mycket myggor som ifjol, säger han.
Förra året kläcktes många samtidigt
– Skillnaden till förra sommaren är att det var väldigt varmt i början av förra sommaren, vilket ledde till att många myggor kläcktes samtidigt. Då fanns det mycket på en gång under en period, säger Leinonen.
Under torra perioder finns det färre myggor eftersom de gillar då det är blött och fuktigt. Myggorna orkar heller inte röra på sig lika mycket då det är varmt och därför kan det kännas som att de finns färre av dem under varma perioder.
Leinonen säger också att det finns många olika arter och att det därför finns myggor under hela sommaren men att antalet kan variera lite beroende på väder och temperatur.
– Under hösten är det bland annat myggor som sydlig husmygga och skogsfågelmygga som är vanliga, dessa myggor kan det också finnas av på våren, säger Leinonen.
Tips för att minska på myggorna
Leinonens bästa tips för att minska på myggorna hemma i trädgården är att inte ha stillastående vatten eftersom mygglarver trivs bra där. Om man vill minska på myggorna bör man alltså inte ha till exempel vattentunnor med vatten i eller en damm på gården.
– Myggor tycker heller inte om då det är ljust och öppet, så det lönar sig att ha låga buskar och inte flera stora träd som ger skugga, säger han.
Alla väljer själv
Leinonen säger att det är var och ens egen sak om man använder till exempel Thermacell som är ett kontroversiellt myggskydd.
– Myggskyddet är effektivt och fungerar men det dödar också andra insekter. Det bör göras fler undersökningar för att se vilka alla konsekvenser de kan ha för insekter och naturen, säger han.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.