Skolmaten i Åbo ska inte försämras av högre priser – men det kan bli mera husmanskost än exotiska rätter
I Åbo säger skolmatsleverantören Arkea att de stigande livsmedelspriserna inte kommer synas i skolornas matsalar.
Arkeas vd Tuija Rompasaari-Salmi säger att de inte planerar förändringar i recepten eller menyerna. De varierar nämligen också vanligtvis enligt säsong och tillgång på livsmedel.
– Vi kan inte lämna bort vissa livsmedel eftersom det är avtalsbestämt vad som ska serveras. Vi kommer dock att utveckla menyn beroende på tillgång, precis som tidigare, säger Rompasaari-Salmi.
Hon berättar att de i våras inte kunde servera ärtsoppa till följd av att skörden misslyckades. Nu är det av särskilt stor betydelse att höstens skörd lyckas.
Korvsås istället för köttfärs
Cygnaeus skolas rektor Nicke Wulff har blivit meddelad om att vissa förändringar kan ske i recepten. Han tror att skolköket kommer servera mer traditionell husmanskost i stället för exotiska råvaror.
– I tisdags serverades det skinkfrestelse som förmånligare alternativ till en annan kötträtt, säger Wulff, som talat med skolkökspersonalen.
Nicke Wulff hoppas att Arkea satsar på närproducerad mat, då även transportkostnaderna skjuter i höjden.
– Det hjälper inte att bara byta ut vissa livsmedel då alla priser stiger. Staden måste ta ett beslut om att betala mer för skolmaten då kostnaderna för maten oundvikligen ökar.
Vad som serveras i skolorna styrs av statliga näringsrekommendationer. Det innebär att särskilda livsmedelsgrupper oberoende av prisstigningen inte kan falla bort. Wulff tror att exempelvis fiskrätter kommer att serveras, men i andra former än tidigare.
– Den inhemska fisken kanske försvinner från menyn ett tag, medan andra, mer förmånliga, fiskar som atlantsej blir vanligare.
Det kommer troligen också synas variationer i salladsbordet, som blir än mer säsongsbetonat.
– Det positiva är att många av elevernas favoriträtter kommer att förekomma oftare, som korvsås och -soppa samt skinkfrestelse. Jag tror att köttfärs och vissa växtprotein kommer bli mer sällsynta i skolmaten, säger Wulff, som tror att skolmaten kommer vara bra oberoende om det sker vissa förändringar.
Att exempelvis nötkött, som stigit anmärkningsvärt mycket i pris, serveras mindre än tidigare beror också på Åbo stads mål att minska skolkökens klimatpåverkan.
– Vi jobbar hela tiden på att hantera livsmedelsprisernas stigning och trycket på budgeten. Vi har minskat prishöjningens påverkan genom eget utvecklingsarbete, säger Arkeas servicechef Mirva Röning.
Utvecklingsarbetet beskriver hon som säsongstänk.
– Den första veckan av skolåret har variationer från den ursprungliga menyn i Cygnaeus enbart setts i salladsbordet. Salladsbordet såg annorlunda ut ett par dagar till följd av att en livsmedelsleverans uteblev, säger Röning.
Höjning på 3,2 procent i skolmatens pris
Åbo stads utbildningsdirektör Timo Jalonen säger att staden i juni godkände en höjning på 3,2 procent i skolmatens pris.
Livsmedelspriserna har däremot stigit betydligt mer än så – enligt Statistikcentralens uppgifter var höjningen i livsmedelspriserna i juni 10 procent jämfört med december 2021.
Mirva Röning säger att höjningen i skolmatspriset är tillräcklig för att Arkea fortsättningsvis ska kunna servera elevernas favoriträtter.
Jalonen svarar inte på frågan om vad Åbo stad just nu betalar för pris per skolmåltid.
Rubriken uppdaterad 22.8 klockan 6.40
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.