”Kuppis öde är också en indikator för vem SFP får stöd av i kommande viktiga svenska frågor”
I dag väntas förslaget till ny generalplan för Åbo centrum bli offentligt. En stor politisk fråga blir vilken beteckning området där Kuppis koloniträdgård finns i dag får.
C3 står för närcentrum och betyder att man får bygga boende och service på området, medan RP/V står för koloniträdgård och rekreationsområde. I de fyra visioner som staden har tagit fram för att visa vad C3 och närcentrum kunde betyda, finns koloniträdgården inte med (ÅU 20.8.2022).
Det är detaljplanen, som görs upp först efter att generalplanen har godkänts, som avgör hur stora och många höghus det byggs. Men det är i generalplanen riktlinjerna slås fast: centrumområde eller koloniträdgård.
Det här är en väldigt jobbig fråga för politikerna i Åbo.
SFP sade i lördagens tidning att man överväger att slopa gruppbeslutet. I så fall får alla tre fullmäktigeledamöter rösta som de vill och gruppen kommer inte i förväg överens om vad man ska tycka.
Gruppen ska nu först höra tjänstemän om generalplanen innan man fattar beslut om vad man ska tycka.
Turun Sanomat skriver igår (24.8.2022) att SDP-gruppen med tretton medlemmar är tudelad i Kuppisfrågan.
Intressant är att partiets biträdande borgmästare Piia Elo har ändrat sig sedan stadsstyrelsebehandlingen i december. Då var hon för höghus, nu är hon och en del andra i partiet för koloniträdgård.
Vanligtvis kommer ett parti i förväg överens om vad dess ståndpunkt i en fråga är och sedan förväntas fullmäktigeledamöterna hålla sig till det, om de inte i förväg har meddelat att de kommer att rösta annorlunda och har en tungt vägande motivering till varför de önskar att göra så.
Det skapar tydlighet i politiken.
Både väljare och andra partier ska veta vad ett parti står för också i en känslig fråga. (På det sättet kan man också räkna röster i förväg för att veta om ett förslag måste omförhandlas i sista stund, så att den som vill vinna vet att den har tillräckligt med röster för att göra det.)
Många partier vill undvika att tala om ”gruppbeslut”.
De vill hellre använda andra ord som låter mindre stränga, även om det i praktiken handlar om samma sak.
Först diskuterar man inom partiet var man står och når en kompromiss eller slår fast partiets linje, sedan diskuterar man med andra partier och försöker nå ett beslut som så många som möjligt, eller åtminstone en majoritet, kan stå för.
Principen om gruppbeslut är så stark att det tidigare inom SDP sades att de enda gångerna då de enskilda ledamöterna fick rösta som de ville var i frågor om kärnkraft och trosfrågor.
Åbos största parti Samlingspartiet har redan länge ansett att området där Kuppis koloniträdgård finns borde utnyttjas mer effektivt. Man ondgör sig över att staden sponsorerar kolonistugornas hyror, eftersom de är lägre i proportion till vad andra som hyr av staden betalar för sina tomter och ställen.
Samtidigt är Kuppis koloniträdgård en svår fråga också för många samlingspartister.
Det är riksdagsval i april 2023 och bland annat Samlingspartiets gruppordförande Sini Ruohonen ställer upp i riksdagsvalet. Hon säger (ÅU 20.8.) att partiet vill hitta en kompromisslösning.
Det säger sig självt att den som skickar in bulldozrarna och grävskoporna (även om det än så länge blir på pappret, eftersom det tar några år att verkställa en ny generalplan med påföljande ny detaljplan) i den lummiga och frodiga koloniträdgården just före ett riksdagsval riskerar att förlora många viktiga röster.
Hur SFP sist och slutligen positionerar sig i Kuppisfrågan blir mycket intressant.
Traditionellt i Åbopolitiken har partiet haft Samlingspartiet som en trogen partner. Att ha en god relation med stadens största parti har varit en ödesfråga för ett litet parti som SFP.
På det sättet har SFP fått stöd för viktiga svenska frågor, som till exempel Braheskolan i sin tid. Utan en stödjande storebror hade tre eller fyra fullmäktigemedlemmars röster lätt försvunnit i det brus som uppstår i en fullmäktigeförsamling på 67 personer.
Men så kom samlingspartisten Ville Valkonen, kretsstyrelsens ordförande, i våras och spottade föraktfullt åt SFP:s utsträckta och lite nervöst svettiga hand och föste den bryskt åt sidan.
Nej minsann, Samlingspartiet var inte intresserat av något valförbund med SFP i riksdagsvalet 2023.
I tidigare val har ett sådant valförbund nästan bara varit en formalitet, och bägge parter har betonat att det bara handlar om ett tekniskt valförbund.
Nu måste SFP i Egentliga Finland gå till val på egen lista. Sjutton kandidater, varav de första tre nominerades i fredags, ska trygga en fortsatt åboländsk SFP-plats i riksdagen också efter april.
Nu måste också SFP i Åbo hitta andra sätt att alliera sig med dem som hörs och syns, och framför allt med dem som har makten.
Tre av 67 röster i Åbofullmäktige räcker ingenstans, varken i Kuppisfrågan eller i fortsättningen – med riksdagsvalet på nationellt plan som krydda.
Så bästa Åbobo, följ noga med hur rösterna faller när framtiden för Kuppis koloniträdgård avgörs.
Det är inte bara intressant hur det går med och för trädgården, omröstningen kommer också att vara en indikator för vem som är kompis med vem när det gäller, till exempel framtida frågor som är viktiga för den som har svenska som modersmål i Åbo eller lever i en tvåspråkig vardag.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.