Varuhusen ser över sina julljus – men julstaden Åbo tänker inte pruta på glansen
Julljusen som pryder Stockmanns varuhus i Åbo har redan riggats upp, men när tänds de? Den saken är inte ännu avgjord. Orsaken är den kampanj för att spara energi som pågår, inte bara i Finland utan på många håll i Europa.
Att ljusen nog tänds är klart, men enligt varuhusdirektör Riikka Mattila är det möjligt att julstarten skjuts fram en aning.
— Vi strävar efter att ha en gemensam linje med andra företagare i centrum av Åbo och med Åbo stad, säger Mattila och tillägger: Vi deltar naturligtvis i energispartalkot. Tillsvidare är ljusen släckta.
Visst vill ju göra människor glada med lite extra ljus inför jul men jag tror nog också att människor förstår att alla måste delta i talkot.
Riikka Mattila, Stockmann
Tidigare år har Stockmanns julbelysning tänts i början av november. Stockmann brukar också bjuda förbipasserande på ett fantasifullt julfönster. Nu ser man över belysning, inomhustemperatur och energislukande juldekorationer både utomhus och inomhus.
–Visst vill vi ju göra människor glada med lite extra ljus inför jul men jag tror nog också att människor förstår att alla måste delta i talkot, säger Mattila.
Också varuhuset Wiklund ser över sin julbelysning.
–I år kommer vi inte att ha någon massiv julbelysning utomhus och jämfört med tidigare år skalar vi ner på julbelysningen inomhus och satsar istället på dekorationer som inte slukar energi, säger Mira Nerman, servicedirektör vid Wiklund.
Julstaden Åbo tänker inte pruta på ljusen
I Finland uppmanas privatpersoner, företag, kommuner, städer och organisationer att på alla tänkbara sätt minska på elkonsumtionen.
Lägre inomhustemperaturer, sparsam uppvärmning av bastu, färre och kortare varma duschar, släckta reklamskyltar, gatubelysning som släcks tidigare och tillverkning av konstsnö som begränsas är alla exempel på åtgärder som på olika håll vidtas för att spara på elektriciteten.
Här kan du läsa om hur Pargas resonerar kring energisparandet (artikeln fortsätter efter länken).
LÄS OCKSÅ
Också Åbo stad kommer att skrida till olika åtgärder för att minska på elkonsumtionen men julljusen och det populära evenemanget ”Ljusets stig” tänker man inte tumma på.
Viktigt också att sprida glädje, resonerar Åbo stad
Julgatan på Universitetsgatan öppnas som planerat den 26 november. Samtidigt tänds julgranen utanför Domkyrkan, Kuppis fågelbad får sina ljus och andra säsongsljus på olika håll i staden knäpps på.
— Sparkampanjen påverkar inte Åbo stads julljus. Alla lamporna är energisnåla LED-lampor och slukar därför mycket lite elektricitet, uppger Minna Heiniö, vid Åbo stad.
Heiniö är projektchef för stadens ljusinstallation ”Ljusets stig” som i fjol bjöd på bland annat upplysta jättekaniner i Vårdbergsparken, färggranna mandalor, magiska trädgårdar och människofigurer från förr.
— När människor får höra att de ska spara på energi tänker de på ljus eftersom ljuset är en synlig form av energi. Men det finns mycket annat som förbrukar energi och de faktiska sparåtgärderna finns nog helt någon annanstans, anser Heiniö som också vill lyfta fram den positiva inverkan på välmående, turism och restauranger i staden som ljusinstallationen har.
Vid Åbo stad har man räknat ut hur mycket energi till exempel fjolårets ljusinstallationer slukade och landat på 2 megawattimmar. ”Ljusets stig” pågår fyra dagar.
Som jämförelse kan nämnas att Pargas stads byggnader, enligt stadens beräkningar, förbrukar ungefär 7,2 gigawattimmar el per år.
Släck lamporna hemma istället
Tusentals personer vallfärdade till Åbo centrum i fjol för att beundra ljuskonstverken. I år räknar Åbo stad med att 200 000 personer kommer att vilja se installationerna och delta i olika evenemang i samband med installationerna.
— Om alla 200 000 personer ser till att släcka en 10 watts lampa hemma under en timme då de njuter av ljusinstallationerna blir det plus minus noll, säger Heiniö.
Intresserad av att läsa fler ÅU-artiklar? Första månaden bara 1,00 €! Klicka här.
Två megawatt, 2000 kW, på fyra dagar! Det motsvarar den mängd el jag använder på 10 månader.
Vi har alla blivit uppmanade att spara el. Hur tänker Åbo stad? Jo, om 200000 personer släcker en lampa en timme så går det plus minus noll. Varför inte resonera att om vi inte tänder ljusgatan i fyra dagar i höst kan alla invånare i stället ha lampan på en timme längre i vinter.