Områdesnämnderna i Pargas har hållit sina sista sammanträden – nya skärgårdsnämndens ordförande ser många utmaningar i horisonten
Veteranpolitikern Christer Friis från Houtskär blir den nya skärgårdsnämndens första ordförande då nämnden möts för första gången något tag i januari. Exakt när och var det sammanträdet hålls är ännu oklart, men Friis ska diskutera saken med nya livskraftschefen Maria Leppäkari i veckan och har förhoppningsvis snart ett datum att pricka in i kalendern.
– Alla områdesnämnder har utan tvekan haft sin uppgift och därför måste jag nog medge att det känns litet utmanande. Vi har en hel del frågor som är aktuella, men måste först komma överens om hur vi lägger upp det hela, säger Friis.
En av de aktuella frågorna är det utlåtande som staden ska ge angående behovet att förnya skärgårdslagen (lagen om att främja skärgårdens utveckling) från 1981.
Pargas områdesnämnder 2009–2022
De inledde sin verksamhet som närservicenämnder den 1 januari 2009.
De omformades 2013 till områdesnämnder som lydde under stadsstyrelsen i samband med en revidering av förvaltningsstadgan.
Fyra år senare, 2017, var det dags för en ny revidering och då blev områdesnämnderna uttryckligen organ för deltagande och påverkan.
I november och december 2022 höll områdesnämnderna sina sista sammanträden och den 1.1.2023 tar den nya skärgårdsnämnden vid.
Starkare tillsammans?
Det har vid flera tillfällen diskuterats huruvida områdesnämnderna de facto haft möjlighet att påverka i önskad utsträckning och en av motiveringarna för den nya, gemensamma skärgårdsnämnden är uttryckligen att den ska ha större tyngd och pondus än de fyra skilda nämnderna.
– Jag vet att alla förväntar sig någon form av programförklaring från den nya nämndens sida, säger Friis.
Det här diskuterades på sista mötena
Samtliga fyra nämnder som nu tackar för sig har redan haft sina sista sammanträden. Nagunämnden höll sitt sista möte redan den 9 november, då man i det sista ärendet under aktuella frågor konstaterade att mycket blivit ogjort.
Nämnden konstaterade att det avtalsenliga mötet med gästhamnsföretagaren i Nagu ännu inte hållits, inte heller mötet som borde ha hållits 2021. Dessutom väntade man alltjämt på information om den utredning som borde göras om stadens interna kollektivtrafik och saknade information om hur användningen av danaarvsmedlen är tänkt att skötas i Nagu.
Jan-Erik Karlsson som blev nämndens sista ordförande konstaterade i en intervju i ÅU den 9 december att åtminstone han ändrat sin personliga åsikt om den nya nämnden.
– Då tanken första gången presenterades för ett drygt år sedan i samband med revideringen av förvaltningsstadgan såg jag bara farhågor med en gemensam nämnd, men jag har börjat inse att det kanske ändå är bättre med mera muskler i en gemensam skärgårdsnämnd, konstaterade han då.
LÄS OCKSÅ
Korponämndens sista möte avrundades med att nämnden kräver att staden skall anställa en skärgårdsombudsperson som är en kontaktperson i staden i skärgårdsfrågor, så som förbindelsebåt- och färjetidtabeller och skärgårdslagen.
Det var också en formulering som nämndordförande Laura Wickström under budgetbehandlingen fick in i textdelen av budgetboken då hennes förslag om tillägget godkändes enhälligt.
Dessutom bjöd Korponämnden på vägkost för medlemmarna i den kommande skärgårdsnämnden där man önskade att alla kommundelar i staden ska ha sina egna representanter. Dessutom önskade man invånarträffar och att mötena ska hållas i olika delar av staden.
Houtskärsnämnden hade som sitt sista egentliga ärende den 19 december en tillbakablick på Houtskärsnämndens och Houtskärs områdesnämnds verksamhet som sekreteraren Petra Öhman plockat ihop.
– Alla medlemmar i nämnden i dag har förstås inte varit med sedan kommunsammanslagningen 2009, och vi diskuterade olika ärenden där nämnden varit involverad. Bland annat lyckades vi få igenom att Träsk skola förblev där den ska vara och inte flyttades till Näsby, berättar nämndordförande Christer Friis som alltså blir ordförande i den nya skärgårdsnämnden.
Kollektivtrafiken oroade Iniönämnden
För Iniönämndens del var det sista man diskuterade innan konstaterandet om att den nya skärgårdsnämnden tillsätts den 12 december en lägesrapport som ordförande Linda Lindberg gav om hur planeringsarbetet med allaktivitetsplanen i Norrby framskrider.
På det sista mötet diskuterade man också bussturerna mellan Heponiemi i Gustavs och Åbo som oroade nämnden, eftersom flera ungdomar inleder sina studier på andra stadiet på annan ort – och bussförbindelserna gör det knepigt att hinna hem på fredagar.
Här föreslog nämnden att stadens trafikansvariga, näringslivschef Tomas Eklund och turismchef Benjamin Donner förhandlar om de två alternativ om att senarelägga fredagseftermiddagarnas avgångar från Åbo för att de skulle passa ihop bättre med färjetidtabellen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.