ÅA-byggnaden Gadolinia kanske rivs – radioaktiv partikelaccelerator kan inte föras bort
Rivningslovet finns. Nu är det bara upp till fastighetsägaren Stiftelsen för Åbo Akademi att besluta vad som ska hända med betongkomplexet Gadolinia på Åbo Akademis campusområde.
Blir det billigare att riva byggnaden, eller att sanera den? Det är den avgörande frågan som nu utreds, säger stiftelsens fastighetschef Mika Soinio. Betongbyggnaden från 1969 är i dåligt skick och lokalerna är inte längre ändamålsenliga för naturvetenskaperna, som använder dem för tillfället.
Man bygger ovanpå
En rivning av byggnaden har diskuterats i många år. Det finns en partikelaccelerator – en cyklotron – i Gadolinias källare. Den radioaktiva strålning som partikelacceleratorn utstrålar har gjort väggarna i källarutrymmet radioaktiva. Till en början skapade detta en del huvudbry för rivningsplanerna. Hur skulle det radioaktiva byggnadsmaterialet hanteras? Men nu har man kommit fram till att acceleratorlaboratoriet lämnas kvar också om resten av byggnaden skulle rivas och en ny byggnad byggas ovanpå källarvåningen.
– Rummet förseglas och sedan när det gått tillräckligt lång tid och radioaktiviteten har minskat tillräckligt kan man börja använda det igen, säger Soinio.
Halveringstiden för strålningen i väggarna är fem år och professor Olof Solin säger att de har räknat ut att efter tre halveringstider, alltså 15 år, borde strålningen vara så minimal att partikelacceleratorn kan forslas bort och lokalen användas för något annat ändamål.
Används för att tillverka radiofarmaka
Solin, som numera är professor i radiokemi vid Åbo universitet, känner partikelacceleratorn utan och innan. Den anskaffades 1974, när Solin studerade vid Åbo Akademi och bara några år senare blev han ansvarig driftsingenjör för acceleratorlaboratoriet.
– Det var en väldigt stor sak då, minns Solin.
Acceleratorn hade tillverkats i Leningrad (nuvarande S:t Petersburg). Samtidigt skaffade Jyväskylä universitet en partikelaccelerator från Sverige och dessa var de två första cyklotronerna i Finland.
När acceleratorn anskaffades var syftet att den huvudsakligen skulle användas i grundforskning i kärnfysik men att en liten del av acceleratorns kapacitet skulle användas för medicinsk forskning.
– Då visste man ännu inte vilket medicinskt bruk det kunde vara fråga om. Men ganska snart, mot slutet av 70-talet, växte PET-forskningen fram.
PET, som står för positronemissionstomografi, är en diagnostisk avbildningsmetod där man injicerar radiofarmaka i patienten och ser hur ämnet sprider sig i kroppen. PET-metoden används bland annat i diagnosticeringen och uppföljningen av behandlingen av cancer, psykiska sjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar och neurologiska sjukdomar som demens, epilepsi och Parkinsons sjukdom. Cyklotronen producerar de radioaktiva isotoper (radionuklider) som behövs för att framställa radiofarmakan.
Nationellt forskningscentrum i Åbo
Sedan Åbo Akademi införskaffade den första partikelacceleratorn har det bildats ett PET-centrum, det numera Nationella PET-centret, i Åbo. Det är ett forskningssamarbete mellan Åbo Akademi, Åbo universitet och Åbo universitetscentralsjukhus.
– Ursprunget till att vi i dag har ett PET-centrum i Åbo ligger in den här cyklotronen som införskaffades på 70-talet, säger Solin.
Efter den första cyklotronen har det kommit fler och nu finns det i Åbo tre cyklotroner som används för PET-forskningen och produktionen av de isotoper som behövs för radiofarmaka. En fjärde cyklotron finns redan på Åbo universitetssjukhus område och väntar på att installeras.
Rivning tidigast 2022
Den gamla sovjetiska cyklotronen i Gadolinias källare användes fram till påsk i år. Nedläggningen av acceleratorlaboratoriet har att göra med att naturvetenskapernas verksamhet ska flytta från Gadolinia och att byggnaden eventuellt ska rivas. De naturvetenskapliga ämnena kommer under nästa år att flytta till den nya byggnaden Aurum som blir gemensam för Åbo Akademi och Åbo universitet. Aurum väntas bli färdig i mitten av nästa år.
Fastighetschef Mika Soinio säger att om man bestämmer sig för att riva Gadolinia så sker det tidigast 2022.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.