ÅA ett av få finländska universitet som leds av kvinnlig rektor – nästan 70 procent leds av män

Medan kvinnor utgör majoriteten av de studerande är den högsta ledningen vid de finländska universiteten fortfarande mansdominerad.
Obalansen i könsfördelningen är särskilt märkbar i fråga om rektoraten. 9 av Finlands 13 universitet leds av en manlig rektor.
Åbo Akademi är ett av de universitet som leds av en kvinnlig rektor. ÅA är också det enda universitetet i Finland vars styrelse består av en kvinnlig majoritet.
Det här visar en ny rapport (på finska) om könsfördelningen inom förvaltningen vid finländska universitet och yrkeshögskolor.
Könsfördelningen är endast något jämnare beträffande prorektorerna, där drygt 65 procent är män.
I fråga om prorektorer inom forskning är männen i klar majoritet (cirka 75 procent), medan fördelningen är jämn i fråga om prorektorer med ansvar för undervisning (50 procent).
Andelen kvinnliga professorer ökar långsamt
Tarja Niemelä, verksamhetsledare vid Professorsförbundet, går vägen till de högsta positionerna vanligen via en professur, en chefsposition för en institution eller motsvarande, en position som dekanus, prorektor för forskning eller universitetsrektor.
– De kvinnliga professorerna ökar med cirka en procentenhet per år. Jag tror att förändringen kommer att återspeglas i vilka som väljs till ledande positioner vid universiteten i framtiden, säger Niemelä i ett pressmeddelande.
Hon anser att det är viktigt att granska könsfördelningen inom universitetens högsta ledning.
– Mer än hälften av de som studerar vid universiteten och av doktoranderna är kvinnor. Anvisningarna för rekryteringen ligger i allmänhet på en bra nivå, men man bör göra mer för att rutinerna vid rekryteringen till både professurer och akademiska ledande befattningar ska vara transparenta, säger Niemelä.
Männen är i en liten majoritet i universitetens styrelse (drygt 60 procent), liksom bland fakulteters ledande dekaner (under 60 procent).
Forskningen baserar sig på offentliga källor insamlad i juni–augusti 2020.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.