Förflytta dig till innehållet

ÅA och UPM utökar sitt samarbete

ÅU-foto
en byggnad med en flagga
Åbo Akademi (foto: Stefan Crämer)ÅU-foto

ÅU-foto

Sedan tidigare har ÅA och UPM samarbetat bland annat inom det biomedicinska området, som är ett av Åbo Akademis profileringsområden och UPM Biochemichals-enhetens fokusområden.

Med det nu ingångna avtalet förstärks samarbetet förutom inom biomedicin också inom pappers-, cellulosa- och energiforskningen.

UPM och Åbo Akademi har haft ett produktivt samarbete bland annat med en hydrogel av nanofiber från cellulosa, GrowDex®, som är UPM:s första produkt utvecklad för kommersiella biomedicinska behov.

GrowDex lämpar sig speciellt väl för tredimensionella cellodlingar och olika tillämpningar av sådana, till exempel inom läkemedelsutveckling och -forskning. GrowDex är biologiskt kompatibel med mänskliga vävnader och celler.

– Vi är glada över vårt ramavtal med UPM, säger Niklas Sandler, Åbo Akademis vice rektor med ansvar för forskning. Avtalet är en fortsättning på ett långvarigt samarbete med dem. Samarbetet har i flera år varit aktivt inom kemiteknikens material- och processforskning, samt inom det biomedicinska området.

UPM siktar på en hållbar och innovationsdriven framtid genom tätt samarbete med sina partner.

– Vi letar aktivt och globalt efter nya strategiska partners. Det nu undertecknade ramavtalet med Åbo Akademi stärker UPM:s nätverk av strategiska partners inom områden som är centrala för framtida affärsverksamhet, säger Pekka Hurskainen, UPM:s direktör med ansvar för strategisk utveckling inom teknologiområdet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit