Förflytta dig till innehållet

ÅA ordnar deltidsstudier för lärare

Åbo Akademis flagga. foto: Stefan Crämer

Åbo Akademi. foto: Stefan CrämerÅbo Akademi möjliggör för verksamma ämneslärare att vid sidan av sitt förvärvsarbete bredda sin kompetens med klasslärarbehörighet. Det ger läraren en så kallad dubbelbehörighet, vilket betyder att läraren är behörig i flera ämnen eller för flera stadier.
Satsningen gäller både verksamma ämneslärare och ämneslärarstuderande, som nu ges möjlighet att avlägga den behörighetsgivande delen om 60 sp för att ge dem dubbelbehörighet som klasslärare. Fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier vid Åbo Akademi har antagit 20 studerande till detta program, varav 15 är verksamma ämneslärare och 5 ämneslärarstuderande.
Studierna ordnas som distansstudier under vår- och höstterminerna med närstudier i Vasa under sommarmånaderna. De antagna kommer i huvudsak från Helsingforsregionen (6), Åboland (2) och Österbotten (7).
I praktiken betyder det här att ämnesläraren kan studera på distans för att få behörighet att jobba också som klasslärare. Satsningen ger lärarna en bredare utbildning och förbättrad arbetssituation, medan skolorna får lärare med bredare behörighet.
– Utbildningen är i linje med fakultetens satsningar på dubbelbehörighet för lärare och mera digitaliserad undervisning, säger fakultetens dekanus Fritjof Sahlström.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit