Förflytta dig till innehållet

ÅA-projekt om antifascism fick finansiering av SLS

Docent. Anders Ahlbäck leder projektet om finlandssvensk antifascism. ÅU-foto


Svenska litteratursällskapet har beviljat finansiering på sammanlagt 1,1 miljoner euro till tre projekt. Två av projekten är förankrade i Åbo Akademi.
Anders Ahlbäck, docent i historia, leder projektet ”Den finlandssvenska antifascismen”.
Fokus är på 1920–1940-talet och syftet är bland annat att bredda bilden av motståndet mot fascismen som politiskt och kulturellt fenomen.
Projektet genomförs inom historieämnet vid Åbo Akademi i samarbete med ämnet litteraturvetenskap och beviljades 400 000 euro. Med pengarna anställs fyra historiker och en litteraturvetare i 1–4 år.
Projektet ”Digitaliseringens inverkan på minoritetsmusik” leds av professor Johannes Brusila.
Frågorna som projektet vill ha svar på är bland annat på vilket sätt och för vem musiken är tillgänglig i den digitaliserade miljön och hurudana former av kreativitet och nya kulturuttryck utvecklingen har lett till.
Projektsumman är 300 000 euro fördelad på tre år från och med 2018. Tre forskare kommer att anställas inom projektet som genomförs inom ämnet musikvetenskap vid Åbo Akademi.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit