Förflytta dig till innehållet

”Åbo Energi har en nyckelroll i klimatarbetet”

ÅU
Ett kontorshus
Åbo Energi. Lyfts fram som en av nyckelaktörerna för att Åbo ska kunna nå sina klimatmål.

Åbo Energi nämns av många av Åbo stads samarbetsparter som en nyckelspelare, då det gäller det gemensamma klimatarbetet.

Toni Sainio, Head of Infrastructure and Services vid Åbovarvet Meyer Turku, berömmer varvets samarbete med energibolaget.

– Varvet behöver mycket el och vi har ett bra samarbete med Åbo Energi när det gäller kolneutral el och solpaneler, till exempel. Det är både en ära och skyldighet för oss att delta i stadens klimatarbete, säger Sainio.

stor lyxkryssare Arkiv/Lucas Ekblad
Icon of the Seas. En viktig del av Åbovarvets klimatarbete.

Den nybyggda lyxkryssaren Icon of the Seas, som just nu är ute på en provtur, är ett exempel på varvets klimatarbete.

– Målet är att ha ett kolneutralt fartygskoncept 2025 och att hela varvet ska vara kolneutralt 2030.

Fjärrkyla och slamåtervinning

Också Åbonejdens avloppsrening i Kakolaberget har ett betydande samarbete med Åbo Energi i sitt klimatarbete, till exempel genom distributionen av fjärrkyla.

– Vi är redan kolnegativa, vilket är mer än att vara kolneutral. Också slammet används till exempel för biogas som används som fordonsbränsle, säger vd:n Mirva Levomäki .

Kvinna med arbetsjacka på sig.
Mirva Levomäki, vd för avloppsvattenreningsverket i Kakola.

Åbos Energis Lotta Lyytikäinen , gruppchef för Värme, säger för sin del att bolaget under de senaste tio åren har investerat mycket för att nå ett kolneutralt system. Enligt henne är Åbo Energi ett av landets mest ansvarsfulla energibolag.

– Vårt mål är att planera ett energipositivt system. Våra underleverantörskedjor är viktiga i vårt klimatarbete och en utmaning som vi ännu jobbar med är utsläppen vid våra byggarbetsplatser.

Bayer jobbar med hållbarhet både lokalt och globalt

Vid läkemedelsföretaget Bayer säger Tomi Penttilä , direktör för produktionsanläggningen i Åbo, att bolaget jobbar för hållbarhet också genom målet att 100 miljoner kvinnor i fattiga länder ska ha tillgång till moderna preventivmedel.

Bayers fabrik från utsidanArkiv/Bayer/Roini Lehti
Bayers produktionsenhet i Åbo.

– Tack vare våra samarbetsparter nådde vi målet att bli kolneutrala redan 2021. Vi har bland annat förnyat vår personalmatsal så att den vegetariska rätten kommer efter salladsbordet, och allra sist kommer köttet. Genom små steg vill vi styra människors beteende i en mer klimatvänlig riktning.

Teaterkulisser kan också vara klimatarbete

Klimatarbete kan också handla om att till exempel skapa teaterkulisser av återvunnet material. Vid stadsteatern har man i produktionen ”Punainen viiva” undersökt hur man kan göra en uppsättning med möjligast små utsläpp.

– Trädstammarna på scen är till exempel gjorda av restmaterial från cellulosaindustrin, säger Arto Valkama , vd för Åbo stadsteater.

Två skepnader i mörker, ett rött diagonalt streck i mitten av bilden.Otto-Ville Väätäinen
Waltteri Torikka och Johanna Rusanen i ”Punainen viiva”.

Klimatvänliga skriftskolor

Vid Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet handlar klimatarbetet om att man till exempel har slutat använda fossil olja som bränsle i nästan alla fastigheter och krematorier.

– Vi skaffar i första hand endast eldrivna maskiner och apparater till begravningsplatserna. Vi ordnar också gröna skriftskolor och har gjort om en del av våra gräsmattor till ängar, säger Pekka Sorri , miljöansvarig vid samfälligheten.

Också ett kvarter skogsbegravningsplats planeras.

Varha vill minska matsvinnet

Vid välfärdsområdet Varha arbetar man bland annat med att minska svinnet från de matportioner som serveras till patienter och klienter.

en portion sjukhusmatPrivat
Sjukhusmat. Välfärdsområdet Varha arbetar bland annat med att minska matsvinnet från sina vårdställen.

– 6,5 procent av hela landets koldioxidutsläpp kommer från social- och hälsovården. Varha, med över en miljon kvadratmeter fastigheter, har fortsatt det klimatarbete som tidigare sjukvårdsdistriktet gjorde, men ska göra en egen klimatplan för de kommande fem åren nästa år, säger Leena Setälä , strategidirektör vid Varha.

Universitetet utbildar modiga framtidsbyggare

Åbo universitets rektor Jukka Kola säger att universitetes mål är att vara kolneutralt 2025.

– Det är en stor utmaning och inte lätt. Mycket beror på vad Åbo Energi gör och till exempel på hur elen till stadens bussar produceras. Vår uppgift som universitet är att söka lösningar och skapa framtidens modiga byggare och experter, som driver både regionen och världen framåt och till en bättre plats för oss alla.

Att Åbo Akademi saknas från stadens 22 samarbetsparter förklarar Åbo stads klimatdirektör Risto Veivo med att stadens beredningsresurser inte har räckt till att kontakta fler samarbetsparter i det här skedet.

– Det finns också en del stiftelser och kanske rederierna som skulle vara intressanta att samarbeta med genom klimatkontraktet. Fler får gärna ansluta sig.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit