Förflytta dig till innehållet

Åbo fortsätter fira Finland 100 år med massivt program

Arkiv
Lutherättling besöker Åbo på lördag. Foto: J-O Edberg

Lutherättling besöker Åbo på lördag. Foto: J-O Edberg

Aura år står i centrum för några av programpunkterna under Finlands 100-årsjubileum. ÅU-foto


Det återstår ännu ett par månader till den 6 december och Finlands officiella 100-årsdag. Tills dess ordnas det i Åbo en rad evenemang med anknytning till 100-årsjubileet.
Den 9 november är det premiär på storverket ”Tio sånger om kvinnan” som Aurinkobaletti och Tanssiteatteri Rimpparemmi producerar på Åbo svenska teater.
Ledande teman för verket är den finländska kvinnans identitet, om att överskrida mentala och fysiska gränser samt finländskhetens varierande mångfald.
Den åttonde Åbobiennalen visar upp den mest intressanta nutidskonsten i en utställning som invigs på Aboa Vetus & Ars Nova och Galleria Å den 17 november.
I biennalen deltar 16 konstnärer och alla verk presenteras för första gången. Verken handlar bland annat om att vara människa, världens nuläge och definitionen av eget utrymme, gränser, att befinna sig utanför och att minnas.
På alla helgons dag den 4 november byggs Aura å om till ljuskonstverket ”Tuonen virta”. Det gigantiska dockteaterspektaklet ”Lemminkäinen och modern” flyttar sig från huvudbiblioteket till Aurabron från och med kl. 18.
I Pargas kan invånarna delta i ljusfestivalen Lux Archipelago den 10 till 19 november och i Åbo kulminerar den sexdelade ljuskonsthelheten Luminous den 5–6 december. Det 200 år gamla Akademihuset i Åbo återinvigs den 14 december och en utställning som berättar om huset öppnas redan den 5 november.
Dessutom ordnas det fotoutställningar, konserter och program i skolorna.
Se hela programmet här: Finland 100 år i Åbo och Egentliga Finland.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit