Åbo och byggbolag testar ny verksamhetsmodell – bygglov kunde fås snabbare, husen planeras bättre
I Svalberga i Åbo ska det snart byggas höghus som är resultatet av ett nytt sätt att sköta planeringen.
– I normala fall hade vi räknat med att börja bygga nästa höst. Som det ser ut nu kan det ske i mars, säger byggbolaget Mangroves vd Antti Lundstedt.
Pilotprojektet är ett samarbete mellan Mangrove, Åbo stads byggtillsyn och arkitektbyrån Lundén Architecture Company. Det hela handlar om att byggtillsynen deltar redan då ett byggbolag och arkitektbyrån planerar ett nytt hus.
– Normalt brukar vi ju alla sitta i våra egna silor, eller kanske närmare bestämt i gropar, säger Eero Lundén, vd för Lundén Architecture Company.
”Nu slösas energi”
Det traditionella sättet att arbeta leder ofta till att byggbolag får sina planer i retur, med påpekanden om sådant som måste ändras. Ofta finns här en dominoeffekt: när en sak ändras leder det till att mycket annat måste planeras på nytt.
Om byggtillsynen däremot är med i ett tidigt skede, kan svängarna mellan byggbolag och staden minimeras.
– Väldigt mycket tid går nu åt till kommunikation, allt splittras upp på ett sätt som slösar energi. Vi måste få till stånd en förändring som resulterar i bättre byggnader, säger Lundén.
Lundén Architecture Company har testat modellen i mindre projekt och ville nu tillämpa den på något annat. Höghusprojektet i Svalberga hade en kickoff förra veckan, och bygglovet kan vara verklighet redan i början av januari.
När byggtillsynen är med i ett tidigt skede ger det ett mervärde för hela processen, säger Ari Hannonen, planeringsdirektör vid Mangrove.
– Jag förväntar mig mycket av det här testet. Förhoppningsvis kan vi övergå till samma modell för alla våra projekt i Åbo, kanske senare också i huvudstadsregionen, säger Hannonen.
I den nya planeringsmodellen är byggtillsynen inte bara är en myndighet som granskar det som skickas in, utan en aktiv part som bidrar till bättre planer från starten, säger Leena Salmelainen, tillsynsdirektör vid stadsmiljösektorn i Åbo.
– Det är såklart inte vi som planerar, för vi har fortsättningsvis vår myndighetsroll. Ur vår synvinkel är det här ändå ett strålande exempel på hur man kan testa något nytt.
Dokumentationen är viktig: de som deltar i pilotprojektet från Åbo stad bokför noga den arbetstid de använder för det här specifika projektet.
– På kort sikt kan det här öka arbetsbördan, men om modellen etableras och utvidgas, blir pressen på sikt mindre, säger Salmelainen.
Delar med sig
Alla gynnas av minskad dokumenttrafik mellan staden och byggbolagen.
– Det gör också själva arbetet mer meningsfullt. Som det är nu skickas bristfälliga bygglovsansökningar in bara så att de ska komma med i kön, högst upp på en pappershög på någons arbetsbord, säger Lundén.
Modellen som nu testas lämpar sig sannolikt i första hand för större husprojekt, men vissa av metoderna kunde kanske fungera också för mindre byggen.
– Det finns inte ett byggbolag som inte skulle tacka ja om de får chansen till snabbare bygglov.
Lundén räknar med att pilotprojekt i Åbo kunde ge en manual, tillgänglig för alla. Alla inom branschen gynnas av att fler tillämpar det så kallade lean-tänket, något som det talats om länge.
– Det behövs någon som kommer med en förändring, och här i Åbo har vi rätt team för det.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.