Förflytta dig till innehållet

Åbo och S:t Karins satsar på kälkhockey – med och finansierar nya redskap

En gång i veckan träffas ett gäng på 10-20 personer i Kuppis ishall i Åbo för en anpassad variant av ishockey. Spelarna sitter i kälkar med medar, och stakar sig fram med två kortare ishockeyklubbor med pik i ena ändan.
Kälkhockey är en växande sport, men för utövarna i Åbo har det hittills funnits ett problem. Kälkarna är ganska dyra, de kostar ungefär 1 500 euro. Tidigare har gruppen varit tvungen att ty sig till lånade kälkar, men genom ett samarbete mellan TPS och städerna Åbo och S:t Karins idrottssektioner har 15 000 euro samlats ihop. Det räckte till tio nya kälkar, som invigdes på lördagen.
En av dem som tränar varje vecka är Eija Ruokonen, som drabbats av MS och därför inte längre kan hålla balansen på vanliga skridskor.
– Jag började för två år sedan. Jag gillar att pröva nya grejer och det här kändes spännande, även om jag inte kunde nåt om hockey från förr, säger Ruokonen.

Eija Ruokonen. Foto: Fredrik Häggman.


Kälkhockey är en sport som man kan tävla i och som finns med i Paralympics, men de som träffas i Kuppishallen spelar främst för att det är kul. För Ruokonen är det ett sätt att hålla kroppen aktiv också på vintern. Om somrarna paddlar hon.
– Sporten är rolig även om det är ganska stor nivåskillnad mellan oss som spelar. Vi har till exempel en landslagsspelare i gruppen. Det lönar sig att ha stark överkropp, men jag är själv trebarnsmamma och ingen Leo-Pekka Tähti direkt. Alla får vara med, oavsett hur bra man är.
Enligt Eija Ruokonen var det mycket viktigt att gruppen fick finansiering för de nya kälkarna. Om man hade behövt betala för dem själv skulle många varit tvungna att prioritera bort sporten.
Det som krävs för att spela kälkhockey är att man har bra balans i sittande läge och bra kontroll över armarna och överkroppen. Det finns inga ålderskrav, men eftersom kälkarna är av vuxenmodell måste man ha växt klart för att kunna vara med.
– De flesta som spelar har någon sorts hinder för att röra på benen, men i Finland får man spela kälkhockey på alla nivåer oberoende av om man är rörelsehindrad eller inte, berättar Johanna Friman, ansvarig för idrottstjänster på Åbo stad.
I Åboregionen började man spela kälkhockey regelbundet hösten 2016, som en del av projektet Motion utan hinder i Åboregionen. I början var det Kaarinan Kiekko-Pojat som ledde verksamheten, men nu är det TPS som har ansvaret. Kälkhockeygruppen tränas av Harri Niemi som också tränar TPS ishockeyjuniorer.
– Vi tar hänsyn till alla nivåskillnader när vi spelar. På isen spelar vi på allvar men ändå inte för seriöst, berättar Niemi.

Harri Niemi leder träningarna på skridskor. Foto: Fredrik Häggman.


Fredrik Häggman
fredrik.haggman@aumedia.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit