Åbo stad kräver inte svenskakunskaper av sommarjobbare inom äldreomsorgen
Åbo stad ställer inga formella språkkrav på sina sommarvikarier på äldreboenden och inom hemvården. I de annonser för sommarjobb som i nuläget hittas på stadens rekryteringstjänst, nämns språkkunskaper inte över huvud taget.
Sari Ahonen, direktör för stadens äldreomsorg, berättar att hennes sektor inte har diskuterat några särskilda åtgärder för att garantera att sommarpersonalen klarar av båda språken.
– Kunskaper i svenska ses som en fördel i intervjuskedet, även om det inte nämns i själva annonsen. Det är en självklarhet att vi vill ha språkkunnig personal, men om vi uttryckligen kräver svenskakunskaper finns det en risk för att vi inte får tillräckligt många sökande, förklarar hon.
I Ahonens mening är det problematiskt att så många svenskkunniga börjar jobba i Sverige. Hon berättar att arbetsgivare i Finland inte kan konkurrera med lönerna för närvårdare i Sverige.
– Svenskarna kan rekrytera folk i Finland, men det är svårare för oss att göra tvärtom.
Det finns ju en närvårdarutbildning på svenska i Pargas. Har ni försökt marknadsföra jobben för svenskspråkiga här i Finland?
– Nä, och tills i sommar hinner vi åtminstone inte göra något sådant. Men det tål att tänkas på.
Enligt Ahonens erfarenhet har Åbo stad hittills kunnat trygga att stadens svenskspråkiga seniorer får vård på sitt modersmål.
Borås söker i år cirka 30 finsktalande sommarjobbare till hemvård och äldreomsorg, utan krav på flytande svenska. Staden är en del av det finska förvaltningsområdet i Sverige, vilket innebär att de finsktalande har vissa rättigheter. Över 10 000 finländare flyttade till staden på 1960-talet för att jobba i textilindustrin.
Läs också: Borås stad rekryterade sommarjobbare i Åbo
Fredrik Häggman
fredrik.haggman@aumedia.fi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.