Förflytta dig till innehållet

Åbo Universitet deltar i europeiskt projekt för att främja asylsökandes psykiska hälsa

Åbo polisstation för två år sedan. Kring 30 000 asylsökande kom till Finland 2015. Många asylsökande mår dåligt psykiskt. ÅU-foto


Åbo Universitet går med i ett europeiskt forskningskonsortium som främjar asylsökandes psykiska hälsa. Det är frågan om ett europeiskt forskningsprojekt som beviljats 2,9 miljoner euro av EU.
Psykisk ohälsa är väldigt vanligt bland asylsökande och flyktingar och möjligheten att få hjälp är ofta begränsad, både i Finland och i resten av Europa. Det har beräknats att upp till hälften av alla asylsökande lider av psykiska problem.
I forskningsprojektet testas ett självhjälpsprogram som världshälsoorganisationen WTO utvecklat. Syftet är att testa hur effektivt programmet är för att främja psykisk hälsa bland asylsökande och förebygga att psykiska problem uppstår.
Åbo Universitet är representerar Finland i forskningskonsortiet. Det är institutionen för omvårdnad med Maritta Välimäki som professor som deltar.
Förutom i Finland görs testet också i Storbritannien, Italien, Österrike, Tyskland och Turkiet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit