Förflytta dig till innehållet

Åbo vill ha besök av fler kryssningsfartyg – planerna på att utveckla hamnen lyfts fram i global tidning för kryssningsbranschen

J-O Edberg

J-O Edberg

De senaste åren har i snitt drygt en handfull kryssare anlöpt Åbo hamn varje sommar. Foto: J-O Edberg


Åbo hoppas få besök av fler internationella kryssningsfartyg med utländska turister i fortsättningen.
De senaste åren har i snitt drygt en handfull kryssare anlöpt Åbo hamn varje sommar.
Kapacitet att ta emot fler fartyg finns, speciellt när man tar i bruk den nya passagerarterminalen som hamnen planerar i samarbete med rederierna Viking Line och Tallink Silja.
Åbo hamns vd Christian Ramberg säger i en intervju för branschtidningen Cruise Business Magazine att byggandet av den nya passagerarterminalen förbättrar möjligheterna öka antalet besök av internationella kryssningsfartyg.
Staden har tidigare presenterat planerna som också omfattar nya trafikarrangemang i hamnen.
Den nya passagerarterminalen ska tas i bruk senast 2025.
När det gäller besöken av kryssningsfartyg har tanken varit de ska använda Viking Lines passagerarterminal som föreslås bli kvar.
På sikt kommer en del av hamnområdet att byggas om till en havsnära stadsdel där också området mellan slottet och Aura å frigörs.
Planerna på den nya passagerarterminalen lyfts fram i en artikel i det senaste numret av Cruise Business Magazine.
I artikeln ger Ramberg sin syn på utvecklingen.
Han ser en växande potential i antalet anlöp av utländska kryssningsfartyg.
Enligt Ramberg kommer utvecklandet av hamnen att öka Åbos attraktionskraft som destination för utländska kryssningsrederier.
I intervjun lyfter han fram Åbo i egenskap av landets äldsta stad, sevärdheterna, den orörda naturen och vår unika skärgård som ett attraktivt mål för utländska kryssningsresenärer.
Mot den bakgrunden tänker man redan i år göra extra satsningar för att locka fler kryssningsfartyg med utländska resenärer till Åbo.
Ramberg säger i intervjun för tidningen att Åbo hamn deltar med fler representanter än vanligt i årets internationella sjöfartsmässa i Miami.
Mässan fokuserar på kryssningsmarknaden.
I samma nummer av tidningen  presenteras också kryssningsfartyget Mein Schiff 2 som i början av året levererades från Åbovarvet.
LÄS OCKSÅ:
Planerna på en gemensam terminal för Tallink Silja och Viking Line ger Åbo hamn ny status (betalmur)

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit