Åboborna städade skrubbar och skåp – cirkulär ekonomi är dagens melodi
Kläder för barn och vuxna. Leksaker och dockor. Böcker och husgeråd. Det är brett urval av begagnade kläder och varor som byter ägare i Kuppisparken på lördagen.
Försäljarna står eller sitter i långa rader längs grusgången, och på gräsmattan i bakgrunden pågår en akrobatföreställning.
Loppmarknaden är en del av den internationella ”Cleaning day – Städdagen”, en festival och mötesplats för alla som uppskattar och värdesätter återanvändning och som hellre köper begagnat än nytt.
Syftet är att göra det lättare för folk att göra sig av med saker de inte längre behöver och att öka intresset för cirkulär ekonomi och på så sätt skona miljön och bromsa klimatförändringen.
Åbobon Nina Sofia Abrahamsson har köpt gummistövlar till sin dotter Ada.
– Vi försöker i allmänhet köpa begagnat för att det är billigare och bättre för miljön. Egentligen borde jag själv ha varit här och sälja eftersom vi har så mycket saker där hemma, men den här gången orkade jag inte.
Kommersen är livlig hos Luana McCauley. Hon har städat sina skåp och gått igenom de saker som hon inte längre behöver. Bland annat en leopardmönstrad barnklänning.
– Försäljningen har gått riktigt bra. Här har varit mycket folk i farten, ett sådant här evenemang behövs så att folk ska kunna kan vara utomhus och handla och känna sig coronasäkra.
Hur viktigt är det här med cirkulär ekonomi och återanvändning för dig?
– Det är väldigt viktigt. Både för naturen och miljön och för att det blir billigare för barnfamiljerna. Själv köper jag också hellre begagnat än nytt, och det som jag inte säljer, ger jag till välgörenhetsföreningen Hope.
Bredvid McCauley har Milla Kankaanpää brett ut en randig filt. På den finns dockor, skor och stövlar och några böcker.
Det är första gången hon säljer något på en loppmarknad. Det gör hon för att lära barnen att det är bättre att återanvända kläder än att slänga dem.
Men Sylvi, Elma och Harald redan är vana vid att använda begagnade kläder.
– För oss är återanvändning en mycket bra sak. Omkring 90 procent av alla kläder vi köper är begagnade och med tre barn cirkulerar kläderna också mellan dem.
Städdagen fick sin början i Estland år 2008. I fjol ordnades den i 166 länder.
Mina uttjänta kläder går alla till energi, brännbart. Jag använder dem så många år att det måste räknas som intern återanvändning. Man är ju inget modelejon precis i sin blåa kavaj köpt 1986. Möbler hämtar jag från IKEA, de gamla far till ved på Toppå. Dagens möbler är så svaga massprodukter att de sällan kan användas på nytt ens som material. Annat var det förr med ekskrivbord, bokhyllor av björk, och stålhetekor! Dessutom kan det bo smådjur i gamla sängar….låt dom bli el och fjärrvärme!