Förflytta dig till innehållet

Åbokrögare tar över hotellrestaurangen i Pargas – som ska heta Hunger & Törst

två män bakom en bardisk
Patrik Lindström och Nikolai Sumelius tar över hotellrestaurangen i Pargas. Dess nya namn blir Hunger & Törst. Foto: Carina Holm

Den 1 april öppnar den nya restaurangen Hunger & Törst i hotellet i Pargas. Den drivs av krögarna Nikolai Sumelius och Patrik Lindström.

De är båda också delägare i det företag som ska driva gästhamnen intill hotellet i Pargas, med det nya namnet Hamnterrassen Skål.

Sumelius är också delägare i Skärgårdsbaren, Surf Shack och The Tasting Room i Åbo samt Food Fellows i Nagu. Han hoppas också på att få driva Gnägget i Ekenäs.

Lindström har jobbat för Kårkaféerna vid Åbo Akademi i Åbo.

– Jag flyttade tillbaka till Pargas för tre år sedan och har funderat på vad jag kunde göra här. Eftersom vi båda också ska driva gästhamnen blir hotellrestaurangen en naturlig del av samma område, säger han.

Sumelius talar om ett framtida händelsecentrum vid gästhamnen och hotellet.

– När man kan ordna sådant som samlar människor ser jag en stor potential i hela området. Nuläget är vad det är med coronan, men vi ser framåt, säger han om planerna att ta över en ny restaurang samma vecka som regeringen skärper de restriktioner som gäller restaurangerna.

Patrik Lindström och Nikolai Sumelius ska driva Hunger & Törst i Pargas. Foto: Carina Holm

Han säger att Pargas gästhamn ska bli en aktiv hamn, där det ska hända mycket som lockar både ortsbor, turister och båtfolk.

Gästhamnen ska vara en kiva hamn

– I år blir det knepigt då man inte får samla människor, så vi kör med god mat, bra drycker och fin service. Senare blir det mer happenings. Gästhamnen i Pargas ska vara en kiva hamn att komma till med mer service för båtfolket.

Enligt Sumelius hade hotellets restaurang sin glanstid på 1980–1990-talet.

– Efter den ekonomiska depressionen på 90-talet har det inte räckt att öppna dörrarna och hoppas på att människor hittar in. Konkurrensen har blivit större och kvaliteten på restaurangerna bättre. I dag är branschen något helt annat än vad den var för tjugo år sedan.

Ambitionen för Hunger & Törst är att den ska hållas intressant.

– Vi kommer också att med tiden satsa på kvällsaktiviteter i hotellet, inte varje veckoslut, men kanske disco ibland, rock’n roll ibland och dansbandsmusik ibland.

Happenings i matväg med gästkockar

Också när det gäller köket ska det bli mer happenings i matväg, med till exempel kända kocknamn som gäster.

Patrik Lindström, som ansvarar för kökssidan i både Hunger & Törst och i gästhamnen, säger att de vill arbeta in sin prägel så småningom eftersom restaurangen även betjänar hotellgäster. Det gör att de inte kan stänga för att öppna upp med nytt koncept över en natt.

– Maten ska vara nordisk med betoning på lokala råvaror. Vi ska erbjuda lockande mat, helt enkelt, med goda drycker till. Jag är också van att röra mig i salen och att presentera maten som serveras. Det bidrar till att skapa en personlig prägel.

Hunger & Törst finns i hotellet i Pargas i närheten av gästhamnen. Foto: Carina Holm

Han säger att lokala råvaruproducenter, med kött, fisk, fågel, ägg, grönsaker, bär, drycker och annat, gärna får ta kontakt, eftersom restaurangen gärna vill ha samarbetsparter från skärgården.

När det gäller gästhamnens kök vill han kalla det en nytänkande bistro med sallader och ostbrickor eller fat med charkuterier, ”som det passar att dricka ett eller fem glas gott vin till”.

– Är vädret dåligt kan vi flytta planerade evenemang från gästhamnen till hotellets restaurang, när coronabekymren släpper.

Lindström konstaterar att han måste vara galen som börjar med det här under pandemin, men säger samtidigt att han har haft tid att fundera och att han efter över sjutton år med samma jobb är beredd att ta steget ut och bli krögare.

– Det har varit mycket lugnt i och med coronan och jag blir rastlös om jag inte får jobba för fullt.

Han bor på Gamla Malmen i Pargas och räknar med att restaurangen i hotellet blir ett andra hem, då han inte längre behöver köra till Åbo på jobb.

– Namnet Hunger & Törst låter halvvulgärt, men det är ju det det handlar om. Vi ska mätta folks hunger och släcka deras törst.

Dela artikeln

4 kommentarer: “Åbokrögare tar över hotellrestaurangen i Pargas – som ska heta Hunger & Törst

 1. Anders af Heurlin skrev

  Nå, nu blir det ordning på torpet med ”Budda” vid slevarna i grytan och Nikolai vid korkskruven. Bättre start på den nya säsongen kan man inte få. Har alltid tänkt att det behövs flera högklassiga gastronomietablissemang i Pargas. Konkurrens bidrar alltid till att totalefterfrågan ökar. En svala gör ingen sommar. Lycka till!

 2. Peter Lauren skrev

  Wow tänkte jag också ca. 8:40 när jag läste detta innan det fanns någon kommentar, Detta är mitt livs första skriftliga kommentar till en tidskrift.
  Till Kari: Jag var ca. 20 år gammal innan jag lärde mej tala finska och när jag var liten hade vi redan kiva på svenska fast det inte fanns så många finskspråkiga i Pargas. Dessutom kallades platsen där Törst och Hunger med hamnterassen Skål nu öppnar för ”Riparanta” också på svenska för länge sedan, Kanske jag har förstått ordet fel, men jag tycker det det beskrev området ganka bra. Ännu angående din namnkommentar tycker jag du är konservativ. T.o.m. för mej är Suntti är ett fint namn på ett ställe där man kan få super burgare,,mycket bättre än vad Sundet skulle vara.
  Till Tarja: Jag håller med om att solen skiner över gamla ”Riparanta” området för alla och speciellt dem som är hungriga och törstiga och vill säga ”skål”.

 3. Tarja Rinne skrev

  Wau! Jag blev både hungrig och törstig. Härligt med unga företagare som vill och vågar. Solen skiner över Pargas ”city”. Lycka till!

 4. Kari Niemi skrev

  KIVA- skrivs på finska i svenskspråkig text ?O varför måst en restaurang i Pargas heta törst o först eller smör o bröd ??Kan stället int heta bara rest Malmen tex?Vi är ju int i Åbo eller London?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit