Förflytta dig till innehållet

Åbolands sjukhus förlorar protesoperation

Åbolands sjukhus. ÅU-foto
Åbolands sjukhus diskuteras. Alla borde få vård på sitt eget modersmål, samtidigt som onödiga investeringar gallras bort, anser SDP:s Piia Elo. Samlingspartiets Aila Harjanne talar för närheten till universitetssjukhuset. ÅU-foto

Åbolands sjukhus. Sjukhuset har under åren gått miste om en rad olika avdelningar. Dess framtid efter social- och hälsovårdsreformen utreds som bäst. ÅU-foto

Åbolands sjukhus anpassar sig enligt förändringar i sjuk- och hälsovårdslagen och upphör gradvis med protesoperationer.

Ingrepp som kräver anestesi, främst alltså protesoperationer men i viss mån också övriga operationer som hör till gynekologiska enheten och enheten för öronsjukdomar, kommer att verka under

Åbo universitetscentralsjukhus (ÅUCS) ansvar, säger ekonomichef Mona Rönnholm.

– Det görs i ett övergångsskede och verksamheten fortsätter normalt under en del av 2018, eventuellt också längre.

Ändringen av sjuk- och hälsovårdslagen förutsätter att verksamhet som kräver operationssalsförhållanden och anestesi centraliseras till enheter som har jour dygnet runt.

En sådan jour har inte Åbolands sjukhus och eftersom sjukhuset inte är en del av ÅUCS krävs att ansvaret övergår till universitetscentralsjukhuset och inte längre är Åbolands sjukhus egen verksamhet.

Det är också möjligt att Åbolands sjukhus börjar utföra nya ingrepp under nästa år, men i dagsläget finns inget förslag om vilka dessa kunde vara. En beredning ska göras under hösten.

Rönnholm säger att förutom att trygga sjukhusets framtida verksamhet gäller det att ge personalen tid att anpassa sig och omskola sig för nya uppgifter.

Hon påpekar att under åren har Åbolands sjukhus också andra verksamheter, bland annat har förlossningskliniken och barnavdelningen avslutats, och att sjukhuset lyckats anpassa sig.

– En del personal kommer att gå i pension, andra väljer att omskola sig för verksamhet som upprätthålls på Åbolands sjukhus och en del kommer att övergå till ÅUCS.

På Åbolands sjukhus genomförs cirka 275 protesoperationer per år. Sjukhuset har 120 anställda men ingen av dem jobbar enbart med protesoperationer.

Anpassningarna sker inom sjukvårdsdistriktets verksamhet. Parallellt pågår utredningen om Åbolands sjukhus framtid efter social- och hälsovårdsreformen.

Den beredningen görs i samråd med kommunerna, landskapet och sjukvårdsdistriktet. En plan görs upp för hurudan tvåspråkig verksamhet som i framtiden finns på Kaskisgatan 13.

– Det kan handla om en social- och hälsovårdscentral, serviceboende för äldre och specialsjukvård som innefattar öppen vård och polikliniska ingrepp och operationer.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit