Åborederi skaffar ammoniakdrivet fartyg – därför flyttas projektet från Saimen till kusten
Åborederiet Meriaura satsar på att inom några år ha ett nybyggt, ammoniakdrivet fartyg i sin flotta. Rederiet har undertecknat ett intentionsavtal om bygget med Åbobaserade utvecklingsföretaget Green NortH2 Energy och Wärtsilä.
Wärtsilä levererar motorerna till fartyget, medan Green NortH2 Energy ska leverera så kallad grön ammoniak som drivmedel. Ammoniaken produceras med förnybar el.
Green NortH2 Energy ska inom en nära framtid bygga en produktionsanläggning för grön ammoniak och grönt väte i Nådendal.
LÄS OCKSÅ
Drivs med ammoniak om fyra år
Planen är att fartyget, som även kan drivas med bioolja och diesel, ska levereras 2024. Med grön ammoniak ska det börja drivas 2026.
I ett pressmeddelande uppges att grön ammoniak är viktig för att minska sjöfartens utsläpp av växthusgaser, eftersom branschens energibehov inte kan täckas med batteriteknologi.
Ammoniak uppges även vara lättare att lagra och transportera än väte.
”Naturligt steg”
Meriauras styrelseordförande Jussi Mälkiä säger att fartyget är ett naturligt steg i rederiets kommande flotta, och att ammoniaken kompletterar paletten av förnybara drivmedel tillsammans med det biobränsle som rederiet redan tillverkar.
Jussi Ylinen, vd för Green NortH2 Energy, är glad att kunna förena bolagets krafter med så betydande samarbetspartner.
– Det här är ett utmärkt sätt att snabba på den gröna övergången, som inte längre är en utopi utan verklighet, säger han.
Började med Saimen
Projektet är en fortsättning på ett fartygsprojekt där Green NortH2 Energys moderbolag Elomatic och Meriaura ville utveckla trafiken på sjön Saimen i Södra Karelen. Rysslands attack på Ukraina gjorde att man nu flyttat projektet till havet.
Den andra storägaren i Green NortH2 Energy, vid sidan av Åboföretaget Elomatic, är Flexens Ab med kontor i Helsingfors och Mariehamn. Flexens ägs bland annat av landskapet Åland.
Korrigering 23.9 kl. 8.26: Wärtsilä levererar endast motorerna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.