Förflytta dig till innehållet

Åbos gömda matpärla – kändiskocken Sami Tallberg driver en lyxig lunchrestaurang mitt i skogen

Arkiv/Robin Sjöstrand
Man i kockförkläde i restaurang

Undangömt mellan Åbo ringväg och Åbo flygfält, bredvid naturskyddsområdet Pomponrahka, ligger Åbos färskaste kändiskockrestaurang. I anslutning till Finnish Design Shops huvudlager och utställningshall ligger vildörtsentusiasten och kokboksförfattaren Sami Tallbergs lunchrestaurang. I princip mitt i skogen.

Varför i all världen ligger den här?

– Jag kan förstå frågan, men för mig är det helt naturligt. Det kan verka lite konstigt att ha en restaurang så långt utanför Åbo centrum, men jag trivs nära skogen och här ser jag den från fönstret på restaurangen. Det känns också i linje med restaurangens koncept att finnas här ute.

Men idén är inte Tallbergs egen. Han blev kontaktad av Finnish Design Shop med förfrågan om ett samarbete, och var inte sen att tacka ja. Resultatet blev en lunchrestaurang med namnet STxFDS, helt enkelt förkortning av Sami Tallberg x Finnish Design Shop.

Arbetet med att bygga upp restaurangens skafferi började redan i september 2021, men den öppnade först i maj i år – med gott om mat från den finska naturen i lager.

Sedan var det bara en fråga om att locka kunder.

– Kunderna har hittat hit sakta men säkert. På grund av avståndet och konceptet är det normalt att det går lite långsamt, men de som har kommit har gillat helheten.

Karta som visar var restaurangen finns.Mapcreator/Robin Sjöstrand
Sami Tallberg x Finnish Design Shop ligger bredvid naturskyddsområdet Pomponrahka mellan Åbo ringväg och flygplatsen. För att komma dit viker man av från Tammerfrosvägen mot flygplatsen och vänder sen av till vänster in i skogen (den blå streckade linjen).

I och med att Finnish Design Shop har över hundra anställda i lagret så finns ett visst kundunderlag redan där. Därifrån kom också tanken med den klassiska ”bricklunchen” som erbjuds, precis som i traditionella finska donarrestauranger.

Men på STxFDS finns också lyxigare lunchalternativ med två eller tre rätter. Till det finns vin att köpa för den som vill ha.

– Tanken är att ha en sorts a’la carte-känsla i den lunchen och att vi har bra viner bidrar till det. Helheten är en blandning av klassisk lunchrestaurang, brasserie och lyxrestaurang.

Tallberg blev tillfrågad att bli del av Finnish Designs Shops koncept av en orsak – är man kändiskock så förväntas man förstås att bidra med något eget och personligt till helheten:

– Min matfilosofi har alltid varit naturnära mat med hållbara råvaror som är god och vällagad. Med åren har det också blivit viktigare för mig att man mår bra av maten och det är en stor del av den bakomliggande tanken. Både kunden och magen ska må bra och det återspeglas i min mat.

Man i förkläde som pekar på meny.Robin Sjöstrand
Lunchgästerna får välja mellan en så kallad bricklunch, en tvårtätters finlunch eller en fullständig trerätters lunch. Till trerätters lunchen finns också vin som man får glasvis.

Det har lett till att ungefär 45 procent av maten är helt vegansk, och att närapå alla råvaror är inhemska.

– Min tanke kring vegansk mat är att man måste behandla vegetariska råvaror lika varsamt som man behandlar kött och fisk. Det är så man lockar fram smakerna.

Kärleken till det vegetariska kommer till stor del från hans tid på den franska restaurangen Carelia i Helsingfors.

– Där hade vi två förrätter och en varmrätt som var helt veganska och de fick mest positiv feedback från kunderna. Då förstod jag att det här var något jag ville satsa på.

Ett av Åbos naturområden, Pomponrahka med sina vandringsstigar, ligger precis intill byggnaden.

Har det blivit någon mat som är ultralokalt producerad från husknuten ännu?

– Vi har inte samlat örter från Pomponrahka eftersom det är ett naturskyddsområde och därmed förbjudet att plocka växter. Att plocka svamp är däremot tillåtet, och vi har haft en del extremt närplockad svamp på menyn.

Tallberg bor i Åbo, närmare bestämt på Runsala, sedan tre år tillbaka. Det är också en orsak till att han valde att öppna restaurang här.

– Det handlar om att ge tillbaka något till samhället. Att erbjuda något extra, men ändå med en filosofi om att öka välmåendet hos kunden, säger han.

Bricka med tallrikar och mat.Robin Sjöstrand
Också bricklunchen, som är det billigaste lunchalternativet, innehåller en liten förrätt och en tillhörande efterrätt. Mycket är vegetariskt.

Lunch på STxFDS serveras vardagar mellan 11 och 14. Från och med december och fram till jul serveras också en större jullunch, och den bjuds också på lördagar.

Reklambanner

Dela artikeln

En kommentar: “Åbos gömda matpärla – kändiskocken Sami Tallberg driver en lyxig lunchrestaurang mitt i skogen

  1. Gunilla Roth skrev

    👍⭐ Detta låter mycket gott och lockande 🥘🍳🥙 med god mat . ⭐ 🙌 🧑‍🎄 ❤ Lycka till och 🤶🌲🎁 God Jul och Gott nytt år 💕🥂

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit