Accelerationsfasen kräver inte nya åtgärder av festivalarrangörer i Åbo – ”Vi måste helt enkelt lära oss att leva med coronan”

På fredagen förra veckan övergick Egentliga Finland igen till accelerationsfasen på grund av det förvärrade epidemiläget.
Hur påverkar det sommarens festivaler i Åbo? Inte så mycket egentligen.
Redan innan de nyaste restriktionerna trädde i kraft hade festivalarrangörerna förberett sig på olika sätt och tagit coronan i beaktande.
Bland annat beslöt arrangörerna för festivalen Kesärauha redan i våras att flytta festivalområdet från Gamla Stortorget till Slottsparken.
— Området är tre gånger större och dessutom tar vi in betydligt mindre folk än maxkapaciteten skulle tillåta, säger kommunikationsansvariga Laura Vanonen.
Vanonen säger att de nya restriktionerna inte därmed påverkar festivalarrangemangen nämnvärt. Hon konstaterar att de följer instruktioner från THL och Regionförvaltningsverket, och påminner festivaldeltagarna om vikten av skyddsavstånd och god handhygien.
— Vi vill såklart att alla ska känna sig säkra och hoppas att situationen hålls stabil fram till augusti.

”Festivalområdet är säkrare än stugan”
Också Henri Kulmala, evenemangschef för Down By the Laituri som ordnas i slutet av juli, konstaterar att de nya restriktionerna inte ställer till med trubbel för arrangörerna.
— De traditionella reglerna gäller: kom inte till festivalen om du känner dig sjuk, sköt om handhygienen och håll skyddsavstånd. Att vi övergick till accelerationsfasen ändrar i praktiken ingenting för oss, säger Kulmala.
Han berättar att de under hela våren hållit kontakt och diskuterat läget med regionförvaltningsverket, och att de är noga med att följa hygienförpliktelser. Att festivalen ordnas utomhus förenklar säkerhetsarrangemangen.
Kulmala säger att det faktum att landskapet övergick till accelerationsfasen inte heller har påverkat biljettförsäljningen.
— Jag tror att vi i framtiden helt enkelt måste lära oss att leva med coronan, och folk förtjänar att äntligen få ha roligt. Trots att antalet konstaterade fall har stigit så ökar inte antalet patienter som behöver sjukvård tack vare vaccineringarna.
Han konstaterar att ansvaret slutligen ligger på oss själva. Folk röker, dricker alkohol och gör andra val dagligen som påverkar hälsan.
— Överlag är ett festivalområde säkrare än stugan. Här finns säkerhetsvakter och första hjälpen på plats som ser och kan ingripa direkt om det händer något. Om du faller och slår huvudet på stugan kan det däremot ta länge för hjälpen att nå fram.

500 handtvättställen och toalettstädning varje timme
Festivalen Aura Fest ordnas i mitten av augusti i Kuppisparken, och om det inte blir ändringar hinner de nya restriktionerna hävas tills dess.
— Vi är förberedda på att vid behov minska antalet biljetter och förstora festivalområdet för att säkerställa att skyddsavstånd kan hållas, men vi hoppas att vi är tillbaka vid basnivån då det är festivaldags, säger Tommi Mäki, promotor för festivalen.
För tillfället är festivalområdets maxkapacitet 8 000 personer. Långt över hälften av biljetterna är redan sålda.
Mäki konstaterar att det ofta blir missförstånd då det kommer till coronarestriktionerna. Det ligger inte på festivalarrangörernas ansvar att se till att alla håller skyddsavstånd, men de måste se till att det är möjligt att göra det. Därtill instruerar de festivalbesökare att vara försiktiga.
— Vi har såklart tagit åtgärder för att det ska vara så säkert som möjligt. Vi har inga inomhuslokaler i bruk, endast öppna tält. Städningen är effektiverad så att bland annat toaletterna städas varje timme, och vi har 500 handtvättställen på festivalområdet.
Också Mäki konstaterar att man måste lära sig att leva med coronan och att anpassa arrangemangen enligt den istället för att ställa in alla evenemang.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.