Förflytta dig till innehållet

ÅIFK och Qerimi går skilda vägar

Dragit tungt lass. Besim Qerimi lämnar ÅIFK efter att i tre säsonger haft ansvaret för både klubbens dam- och herrlag i högsta serien. Foto: Mats Lundberg


 
HANDBOLL
 
Besim Qerimi kommer inte att fortsätta som tränare för Åbo IFK:s dam- och herrlag på högsta serienivån efter denna säsong. Handbollsklubben och Qerimi har i samförstånd enats om att kontraktet inte förlängs.
– Det är ingen förtroendekris som ligger bakom beslutet. Från föreningens sida har vi alltsedan Besim hösten 2015 återvände till Åbo varit nöjda med hans tjänster. Båda representationslagen har tagit steg framåt under Besims tid vid rodret, säger ÅIFK:s presstalesperson James Mashiri.
 
Qerimis och Åbokamraternas vägar har korsats flera gånger sedan kosovanen som 28-åring 1991 förstärkte herrtruppen. Den egna spelarkarriären avslutade Qerimi 1995 varpå han övergick till att bli tränare.
Den ännu pågående sejouren är Qerimis tredje som ansvarig för klubbens första lag. Han har tidigare fungerat som IFK-tränare 1997–1998 och 2001–2005.
– Under årens lopp har Besim samlat på sig en enorm handbollskunskap. Med sin proffsiga attityd har han fostrat många av föreningens egna talanger till fullfjädrade FM-seriespelare. Några har fortsatt utomlands.
 
Trots att Besim Qerimi i perioder också tränat såväl HC Dennis, Borgå Akilles som Vandaklubben Atlas har han haft ett speciellt starkt band till föreningen som först gav honom möjligheten att forma ett nytt liv i Finland.
– Sjutton av de totalt 27 år han bott i Finland har han spenderat hos oss. På lördag i Samppalinna då herrarna spelar sin sista hemmamatch för säsongen, kommer vi att premiera honom med bland annat klubbens förtjänsttecken, säger Mashiri.
 
ÅIFK har redan inlett arbetet med att hitta en eller helst två ersättare till Qerimi. Man har varit i kontakt med både finländska och ett par utländska tränare.
– Processen är i gång och nu jobbar vi förutsättningslöst med att hitta den eller de som kan ta över efter Besim. I första hand är vi ute efter separata tränare för dam- och herrlaget.
– Det är inte uteslutet att samma person tränar båda lagen som Besim gjort. Men om det är möjligt prioriterar vi att våra FM-lag håller sig med var sin tränare. Vi försöker komma till skott så fort fort som möjligt. Men ännu viktigare är att de val vi gör blir rätt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit