Förflytta dig till innehållet

Aktia chockhöjer avgifterna för föreningar

Arkiv/ÅU-foto

Aktias nya prissättning upprör föreningskunder. ÅU-foto


Aktia höjer sina serviceavgifter från och med den första december. Det betyder att bankavgifterna för föreningar stiger med över 100 procent.
Föreningarna har informerats om prishöjningen i ett infobrev rubricerat ”ny prissättningsmodell för företagskunder”. Många föreningar kan ha gått miste om informationen eftersom det i infobrevet endast talas om företagskunder.
På Aktias webbplats kan man läsa att månadsavgiften för ett bankkonto blir fem euro i månaden och för nätbanken 10 euro per månad. Det betyder en årsavgift på 170 euro.
Hittills har många små föreningar betalat cirka 50 euro per år. Betalar man en faktura via nätbanken kostar det 15 cent per räkning, väljer man att betala över disk är avgiften sex euro.
Petra Öhman är ordförande för Röda Korset i Houtskär och kassör i Hem och Skola. Hon har svårt att förstå prishöjningen.
– Det är oskäligt för små ideella föreningar som ofta har mindre pengar på sina konton än privatpersoner. Det går inte alls att jämföra med företag.
Att avsluta kontona och i stället ha kontanterna under madrassen är knappas något alternativ, eftersom det kostar så mycket att betala räkningar och sköta andra penningtransaktioner över disk i banken, säger Öhman. Föreningarna går inte under på grund av prishöjningen, men bra känns det inte, säger hon.
– Vi klarar det nog, men till exempel Röda Korset skulle hellre sätta pengarna på något annat än att hjälpa Aktia.
Vid Aktia säger direktör Irma Gillberg-Hjelt att det har skett en kommunikationsmiss i informationen av prishöjningarna. För föreningar blir inte priserna riktigt så höga som det står på webbplatsen.

Irma Gillberg-Hjelt. Pressbild


Där anges priserna för de enskilda produkterna, men banken erbjuder också ett föreningspaket som kostar 10 euro i månaden och som innehåller tillgång till nätbanken och ett konto. Det betyder att föreningarna betalar 120 euro i året.
Prishöjningen motiveras bland annat med att kostnaderna för bankens tekniska stödfunktioner stiger, säger Gillberg-Hjelt.
– Det är ett ganska ordinärt marknadspris för banktjänster i dagens läge. Bankverksamheten har blivit allt mer teknisk och till exempel nätbankstjänsterna måste ständigt utvecklas så att de motsvarar kundernas behov.
– Därför tycker vi att det bättre att alla betalar någonting, i stället för att någon betalar också de övriga kundernas andel.
Men är det skäligt att jämställa föreningar med företag?
– Företagen betalar redan i dag för sina tjänster. Man kan ju fundera om det är rätt eller fel – jag tycker inte det är så dyrt jämfört med mycket annat.
Vad ska man nu göra som föreningskund för att undvika att man drabbas av de högre avgifterna som finns på er webbplats?
– Ingenting. Föreningarna omfattas automatiskt av den nya prissättningen på 10 euro per månad. Ickeregistrerade föreningar kan vara privatkunder hos oss.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit