Åland får rekordstort vattenskyddsområde
Landskapsregeringen har inrättat ett nytt vattenskyddsområde i den yttre skärgården söder om Åland. Det blir Finlands tredje största skyddsområde.
Området får namnet Bogskär naturreservat och har en total ytvidd på cirka 1 664 kvadratkilometer. Det skriver landskapsregeringen i ett pressmeddelande.
Beslutet är ett led i att nå målet att skydda 30 procent av havsområdena fram till år 2030 och ingår både i Ålands Natura 2000-program och i projektet LIFE-IP BIODIVERSEA.
Blåmusselängar
I området finns livsmiljötyperna rev och boreala öar, småskär, samt mångfacetterade undervattenshabitat som blåmusselängar och algsamhällen.
”Området är en mosaik av både rev som börjar på sex meters djup och kanjonliknande djupområden på 200 meters djup. Området är viktigt för födosök för bland annat de särskilt skyddsvärda arterna tumlare samt östersjövikare, men även för ett flertal sjöfåglar”, skriver landskapsregeringen i pressmeddelandet.
Skyddsvärd fisk
Bogskär naturreservat har även syftet att skydda viktiga reproduktionsområden för strömming och torsk. Här finns också ett stort antal marina fiskarter som är i behov av skydd. De klassas mellan starkt hotade och nära hotade.
I området finns också Finlands och Ålands sydligaste landområde, nämligen Bogskärsholmsgruppen.
”Tack vare historiken bakom Bogskärs fyr har området också kulturhistoriskt värde”, skriver landskapsregeringen.
”Ett utmärkt tillägg”
Ålands miljöminister Christian Wikström (Ob) är nöjd över beslutet.
”Bogskär naturreservat är ett utmärkt tillägg till vårt nätverk av marina skyddsområden. Med detta kommer Åland och Finland ett stort kliv närmare målet om 30 procent skyddade havsområden fram till 2030 som EU-strategin för biologisk mångfald fastställt”, säger han i pressmeddelandet.
Projektet LIFE-IP BIODIVERSEA finansieras av EU medan landskapsregeringen ansvarar för att nya maritima skyddsområden inrättas på Åland. För havsmiljöundersökningar och karteringar ansvarar Åbo Akademi, Åbo yrkeshögskola och Geologiska forskningscentralen.
Fredrika Fellman
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.