Förflytta dig till innehållet

Ålands gränsbevakning kan skickas österut

Nya Åland/Rasmus Olin
Man i uniform
Kim Westman, chef för Ålands gränsbevakningsstation, säger att det ännu inte är säkert om åländsk personal ska skickas att bevaka den ryska gränsen. Men beredskapen finns att hjälpa till.

Efter att statsrådet beslutat stänga en del av Finlands östra gräns kan det bli aktuellt för gränsbevakningen på Åland att bevaka den.

– Gränsbevakningen förverkligar statsrådets och regeringens beslut och det finns beredskap för att ta hand om situationen, säger Kim Westman, stationschef på Åland.

Det var på torsdagen som beskedet kom: Gränsövergångsställena i Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra och Niirala stängs från och med den 18 november 2023 och ansökningar om internationellt skydd vid landgränsen mellan Finland och Ryssland koncentreras till gränsövergångsställena i Vartius och Salla.

Beslutet fattades efter att man fått indikationer på att ”en främmande stats myndigheter eller andra aktörer har bidragit till att personer olagligt kommit över gränsen till Finland”, som statsrådet uttryckte saken.

Åland fick stöd

På fredagen kom sedan först uppgiften att Ålands gränsbevakning skulle få i uppgift att bevaka de stängda gränsövergångarna – detta för att Åland på samma sätt fick stöd med personalresurser från andra sektioner under pandemin.

Stationschefen Kim Westman tonade sedan ner omedelbarheten i detta, och sade till Ålands radio att åländska gränsbevakare inte omedelbart blir tvungna att delta vid ryska gränsen, men ”ska ha beredskap och plan för att göra det”.

Ingen överloppspersonal

För Nyan förklarar Westman:

– Vi har kartlagt vilka åtgärder som krävs av oss för att vi ska kunna delta i detta. Vi måste ju prioritera vår verksamhet också, och vi har inte så förfärligt många överloppsmänniskor.

– Om vi hamnar på att skicka bort medarbetare så måste vi ju dra ner på någon del av vår egen verksamhet. Det är det vi har kartlagt och gjort upp en plan för.

Han säger också att det inte är säkert att det alls blir aktuellt att skicka personal till den ryska gränsen.

– Vi vet helt enkelt inte än.

Vad i verksamheten kommer ni i första hand att dra ner på?

– Det vill jag inte gå in på. Men det är klart att om vi flyttar över resurser från västra delen av Finland till östra delen så blir det ju en lucka. Men den mängd personal som man nu pratar om är inte så anmärkningsvärd, så jag tror inte att det skulle bli några förändringar i prestationsnivå som våra kunder skulle märka av.

– Gränsbevakningen förverkligar statsrådets och regeringens beslut och det finns beredskap för att ta hand om situationen.

Hur är din ryska?

– Jag läste lite ryska under befälsutbildningen, men den begränsar sig nog till de vanliga artighetsfraserna om vi säger så. Jag hoppas att det räcker i det här skedet.

Michael Hancock

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit