Åländsk fotboll portas från Upplandsserien
Förra veckan beslutade Upplands Fotbollförbund att utestänga åländska lag från deltagande i den populära Upplandsserien i fotboll. Beskedet är ett dråpslag för åländsk fotboll, särskilt på ungdomssidan.
— Ja, det stämmer, säger sportchef Daniela Haglund på Ålands Fotbollförbund.
— Det är på grund av coronarestriktionerna som fortfarande gäller. Vi skickade information till Uppland om vad som gäller, information som vi har fått från bland annat ÅHS. Och då anser Uppland att det blir för svårt att ha med oss.
Rekommenderade test
Uppgifterna som Haglund förmedlat till Upplands Fotbollsförbund går ut på att svenska lag bör vara coronatestade före ankomst till Finland. Den informationen kommer i sin tur från ÅHS:s smittskyddsläkare Tora Woivalin.
— Ja, jag har rekommenderat att det kunde vara lämpligt att man har ett test för att kunna resa in, säger Woivalin.
Den tolkningen uppfattas av vissa inom fotbolls-Åland som för sträng.
Enligt smittskyddslagen är det tillåtet att som ovaccinerad resa till Finland även utan test, bara man testar sig inom 24 timmar ifall man stannar kvar.
Borde få resa in ändå
Eftersom gästande fotbollslag inte tillbringar mer än sex-sju timmar på Åland borde de kunna komma in utan problem med testning. Woivalin medger detta men anser ändå att grundförutsättningen är att test behövs.
— Ja, lagen tillåter möjligheten att man kommer in utan test. Men jag har ändå gett den rekommendationen eftersom det handlar om hela grupper med inresande.
Kultur- och idrottsminister Annika Hambrudd (C) är mycket bekymrad över situationen.
— Jag tycker att det är hemskt att åländska lag inte kan delta i Upplandsserien på grund av regelverket. Det är ett allvarligt hot mot folkhälsan, säger hon.
— Det är så många ungdomslag som inte fått spela på nästan två år. Vi märker att det blir fler ungdomar som väljer att lägga av. Det är oerhört sorgligt.
Ungdomar slutar idrotta
Hälso- och sjukvårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) delar sin ministerkollegas åsikt.
Det är fruktansvärt, och absolut ett hot mot folkhälsan. Moroten med att få komma ut och spela och tävla har tagits bort från ungdomar, säger hon.
— Vi är på allvar oroliga för att ungdomar kommer att sluta idrotta.
Både Holmberg-Jansson och Hambrudd understryker att de inte skyller det inträffade på ÅHS:s besked till Ålands Fotbollförbund. De anser att det är den finländska smittskyddslagen som är trubbig och otydlig.
Tora Woivalin beklagar å sin sida Upplands Fotbollförbunds beslut men anser inte att hon kunnat göra något annorlunda.
— Jag vet inget om att Åland skulle vara uteslutet. Jag har diskuterat med Daniela Haglund om alternativen och sagt att jag tycker det är rimligt att förutsätta test, men sedan har jag ingen uppfattning om vad de eventuella konsekvenserna skulle bli.
Rätt till stickprov
Ett av de åländska fotbollslagen som uteslöts planerade först att överklaga Upplands Fotbollförbunds beslut. Man bad då landskapsregeringen om ett skriftligt intyg på att svenska fotbollslag inte skulle bli stoppade vid inresa. Det trodde varken Holmberg-Jansson eller Hambrudd skulle bli något problem.
— Både jag och Annika tänkte att, det här är ju solklart, säger Holmberg-Jansson.
— Men det finns i smittskyddslagen en punkt om att myndigheterna har en laglig grund att avvisa om man inte har rätt sorts intyg vid inresa. Min bedömning är att det en mikroskopisk risk, men det betyder att inga tjänstemän kan skriva att fotbollslag från Sverige har rätt att komma in utan problem.
Annika Hambrudd instämmer.
— Om det är en person och man gör bedömningen att den kanske skulle kunna föra in smitta, så finns det en laglig grund för avvisning. Och den lagen kan vi inte påverka då det är finsk behörighet.
Möte i Helsingfors
Situationen är extra tillspetsad eftersom Åland och resten av Finland just nu har högre incidens än svenska Uppland. Det är dock ett läge som fort kan ändra, påpekar Tora Woivalin.
— Incidensen ändrar vecka för vecka. Smitta sker trots allt när människor rör sig, eller hur? Och grupper som rör sig är en större smittorisk än när det handlar om enstaka individer.
Annette Holmberg-Jansson hoppas att få till stånd en ändring.
— På onsdag ska landskapsregeringen ha ett möte med Social- och hälsovårdsministeriet och hoppas få till stånd en förändring i den förordning som fastställer vilka länder som ska undantas.
— Vi behöver få till stånd ett nytt beslut, och det fort. Det här är ett allvarligt hot mot ungdomars hälsa på Åland.
Tora Woivalin understryker att hon inte fattar några beslut utan bara ger råd i situationer som denna. Det är också viktigt att se på antalet personer som kommer på en gång, säger hon.
Michael Hancock/Nya Åland/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.