Förflytta dig till innehållet

Åländska Anders Wiklöf köpte verk av Albert Edelfelt för nästan 637 000

”Dopfärd”. Albert Edelfelts målning från 1880 är baserad av hans kända målning ”Ett barns likfärd” som ställs ut på Ateneum. Bild: Stockholms Auktionsverk


Anders Wiklöf, åländsk affärsman och konstsamlare, köpte Albert Edelfelts målning Dopfärd från 1880 för 636 858 euro på auktion.
Han köpte verket via Stockholms Auktionsverk i söndags, bekräftar auktionsverket för ÅU.
Summan är det största budet som någonsin lagts på en nätauktion i Finland.

Oljemålningen Dopfärd är baserad på Edelfelts paradmålning Ett barns likfärd, en målning som ställs ut på Ateneum i Helsingfors. Den amerikanske konstsamlaren Joseph Bulla besökte Edelfelt i Paris och var imponerad av hans måleri, men ansåg att det sorgliga motivet var osäljbart. Albert Edelfelt som ursprungligen planerat att måla en dopfärd hade kvar några skisser av det stämningsfulla motivet. Besöket resulterade i att Bulla beställde en replik i en fjärdedels storlek – men utan kista. Det skriver auktionsverket i sitt pressmeddelande. 

– Det gläder mig att vi fick äran att sälja detta mästerverk nu när Finland firar sitt 100-års jubileum och dessutom till ett rekordpris, säger Helena Laakso på Stockholms Auktionsverk.

Auktionens största framgång blev Helene Schjerfbecks målning Azalea. Målningen hade ett utrop på 995 000 kronor men såldes för 3 047 000, alltså cirka 306 000 euro.
Edelfelts målning Dopfärd  ska ställas ut på Åbo konstmuseum redan i början av nästa år.
Yle Åboland var först ute med nyheten.
 

Dela artikeln

2 kommentarer: “Åländska Anders Wiklöf köpte verk av Albert Edelfelt för nästan 637 000

  1. ÅU skrev

    Hej. Formuleringen ”Anders Wiklöf köpte verk av Albert Edelfelt” är helt korrekt, på samma sätt kan man köpa ett verk av Michelangelo. ”Av” syftar på vem som skapat verket, inte vem det köpts av.

  2. Johan Skibdahl skrev

    Sålde Albert Edfelt tavlan åt Anders? Om det avses målaren, torde han redan vara avliden.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit