Åländska jägare sköt 800 storskarvar

De åländska myndigheterna tillåter en jakt på 2 000 storskarvar på Åland i år. Foto: Pixabay
En grupp åländska jägare, som hade organiserat sig via en grupp på Facebook, fällde över 800 storskarvar under helgen, skriver Ålandstidningen.
Initiativet togs av jägaren Johan Boman.
— Totalt togs minst 800 skarvar av daga, men sannolikt har betydligt fler skjutits i den åländska skärgården i helgen, säger han.
Enligt åländska bestämmelser är det fritt fram att jaga storskarv för att skydda yrkesfiskarnas utrustning under våren och sommaren. Från och med den 1 augusti är det tillåtet att jaga skarv med hjälp av lockbeten i faner. Den nuvarande jaktkvoten tillåter att 2 000 storskarvar får skjutas på Åland i år.
— Jag har förstått att det finns väldigt mycket skarv på södra och västra Åland samt i skärgårdskommunerna, säger Boman till Ålandstidningen.
Boman betraktar storskarven som en invasiv art som orsakar mycket skada för yrkesfisket.
— Beroende på vilket område man befinner sig i, kan det ofta förekomma flockar om 300-400 fåglar. Om varje fågel äter 500 gram fisk per dag blir det enorma mängder totalt sett.
Den åländska landskapsregeringen kräver att de skjutna fåglarna tas om hand.
— Problemet är att man enligt EU-regler inte får saluföra köttet, men man får ge bort det. Skulle vi exempelvis skänka köttet till restauranger så kan de i sin tur inte ta betalt för det. Av den anledningen vakuumförpackar vi och fryser ner köttet och låter folk hämta det gratis, säger Boman.
Hej! Nyhetstexten från har levererats till ÅU av byrån Svensk presstjänst (SPT) som vi samarbetar med. SPT har låtit två fågelexperter titta på fågelbilden. De säger att det är så gott som omöjligt att avgöra om det är en mellanskarv eller en storskarv på bilden. Så vi får hålla till godo med denna bild som bildsättning till nyheten, men jag ska framföra påpekandena till SPT. Vänliga hälsningar, Pia/ÅU
Det är inte storskarv. Den ser annorlunda ut och häckar på fågelberg vid Atlantens kust. Enstaka examplar har skådata hos oss. Skarven vi har är den kinesiska skarven som importerades till Europa på 1600-talet. Den är en invasiv art som hölls efter tills dagens gröna vansinne öppnade för en explosiv ökning av stammen.
Bilden som nyttas här är med säkerhet Phalacrocorax aristotelis. I Tyskland känner vi dem som ”Krähenscharbe”. Samma familj, annan fågel.
Mycket underligt,på Åland får man skjuta men inte här.vad är det för lagar vi har Findland.Sen du Gyllenberg skriver du om mellanskarvar ingen skarv hör hemma här.
Stor eloge till jägarna för deras insats att decimera Skarven. Vore en dröm om liknade kunde ske i resten av Finland.
Hej! Nyheten är citerad från Ålandstidningen https://m.alandstidningen.ax/nyheter/100-jagare-skot-800 som intervjuat jägare som deltog i jakten på Åland. I det sammanhanget talar jägarna endast om storskarv.
Citatnyheten från Ålandstidningen har levererats till ÅU av byrån Svensk presstjänst (SPT) som vi samarbetar med. SPT har låtit två fågelexperter titta på fågelbilden. De säger att det är så gott som omöjligt att avgöra om det är en mellanskarv eller en storskarv på bilden. Så vi får hålla till godo med denna bild som bildsättning till nyheten. Vänliga hälsningar, Pia/ÅU
Proportionellt borde det skjutas minst 10 000 skarvar i kust Finland. Men nej, här får de härja fritt.
Fågeln på bilden torde även vara en mellanskarv. Färgsättningen på guvudet skiljer sig.
Jag tror att det var mellanskarvar. Storskarven, som är hemma här, är något sällsyn.